Drie prijzen voor schrijvers

LEIDEN, 20 MAART. Benno Barnard, Wessel te Gussinklo en Inez van Dullemen zijn onderscheiden door de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde.

Barnard krijgt voor zijn boek Het gat van de Wereld de driejaarlijkse Frans Kellendonk-prijs van 10.000 gulden. Het reglement bepaalt dat het bekroonde werk moet uitmunten door literaire kwaliteit, intellectuele onafhankelijkheid en oorspronkelijke visie. Barnard krijgt de prijs op 1 juni in het Academiegebouw in Leiden.

Te Gussinklo is voor zijn roman De Opdracht onderscheiden met de jaarlijkse Van der Hoogtprijs van 5.000 gulden. Voor dat boek kreeg hij ook een nominatie voor de Gouden Uil, de Vlaams-Nederlandse literaire prijs die afgelopen weekeinde werd toegekend. De prijsuitreiking heeft op 19 oktober in het Stadstheater van Zoetermeer plaats. Vorig jaar won Peter Ghyssaert de Van der Hoogtprijs.

De Henriëtte Roland Holst-prijs gaat naar het boek Het Land van Rood en Zwart van Inez Van Dullemen. De onderscheiding gaat eens in de drie jaar naar een in het Nederlands geschreven werk, dat zowel uitmunt door sociale bewogenheid als door literair niveau. De prijs bedraagt 3.000 gulden. Van Dullemen krijgt de prijs op 1 juni in het Academiegebouw in Leiden overhandigd.