Dole is nu zeker van nominatie Republikeinen

WASHINGTON, 20 MAART. Senator Bob Dole heeft zich gisteren verzekerd van de Republikeinse nominatie voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november. Dole versloeg in alle vier staten die gisteren voorverkiezingen hielden met ruime voorsprong zijn rivaal Pat Buchanan.

Daardoor beschikt Dole (72) nu over meer dan de helft van de gedelegeerden naar de Republikeinse conventie in augustus, waar de partij officieel haar kandidaat zal aanwijzen. President Clinton had zich al eerder verzekerd van de nominatie van de Democratische partij. Ondanks de veelbesproken afkeer bij het Amerikaanse publiek van de gevestigde politieke klasse, zal de zittende president in november worden uitgedaagd door de leider van de Republikeinse meerderheid in de Senaat, een politieke veteraan die al 35 jaar lid is van het Congres.

Dole zelf toonde zich gisteravond nog voorzichtig. Hij zei de overwinning in de strijd om de nominatie pas officieel te willen opeisen als hij volgende week ook de voorverkiezing in Californië heeft gewonnen. Maar tegelijk stelde hij vast: “Nu kan niets ons meer tegenhouden”. Ook kondigde hij alvast de instelling aan van een commissie die op zoek gaat naar Republikeinse kandidaten voor het vice-presidentschap.

Over het preciese aantal gedelegeerden waarop Dole kan rekenen bestaat nog enige onzekerheid. Maar CNN meldde gisteravond dat zeker 999 gedelegeerden voor Dole zullen stemmen, drie meer dan de vereiste 996. Het televisiestation baseerde zich daarbij op het aantal gedelegeerden dat Dole tot nu toe bij voorverkiezingen en caucuses heeft verzameld, vermeerderd met uitdrukkelijke steuntoezeggingen aan Dole van gedelegeerden van kandidaten die de strijd hebben opgegeven. Het persbureau AP telde meer dan 1.005 gedelegeerden voor Dole.

De voorverkiezingen van gisteren speelden zich af in het industriële middenwesten van Amerika, de staten Ohio, Michigan, Illinois en Wisconsin. Buchanan behaalde zijn beste resultaten in Michigan, waar hij 34 procent van de stemmen kreeg (tegen Dole 51) en Wisconsin ( 34 procent, tegen Dole 53 procent). In Ohio en Illinois was het verschil groter, respectievelijk 66 en 64 voor Dole, tegen 22 en 23 procent voor Buchanan. De voormalige televisiecommentator voerde gisteren al campagne in Californië. Hij liet weten de strijd niet op te geven. Na de voorverkiezingen in Californië zal Buchanan wel een rustpauze in zijn campagne inlassen.

Dole deed gisteravond een beroep op de zakenman en miljardair Ross Perot om zich achter zijn kandidatuur te scharen. Perot, die bij de presidentsverkiezingen van 1992 als onafhankelijke kandidaat 19 procent van de stemmen behaalde en daarmee volgens velen de toenmalige president Bush zijn nederlaag bezorgde en Clinton in het zadel hielp, werkt in het hele land aan de oprichting van een derde politieke partij, de zogeheten Hervormingspartij. Deze week heeft Perot gezegd dat hij als derde kandidaat aan de presidentsverkiezingen zal meedoen als zijn partij hem dat vraagt. De Republikeinen zijn bang dat een kandidatuur van Perot de anti-Clinton kiezers opnieuw zal verdelen.

“Ross, wij zijn al de hervormingspartij”, was de boodschap die Dole gisteravond zei te zullen overbrengen aan Perot. Hij somde de programmapunten van Perot op die de Republikeinse partij de afgelopen twee jaar heeft overgenomen: beperking van het aantal zittingstermijnen voor Congres-leden, hervorming van de regels voor lobbyisten, volledige terugdringing van het begrotingstekort.