Derde record op rij niet haalbaar voor beurs

AMSTERDAM, 20 MAART. Na twee nieuwe records in de afgelopen dagen moest de Amsterdamse effectenbeurs voor het eerst deze week inleveren. Druk op de koersen van obligaties had zijn weerslag op de aandelenkoersen. De AEX-index was omstreeks het middaguur 2,75 punten lager op 525,18.

AMSTERDAM Vanmorgen maakte de Duitse centrale bank, de Bundesbank, bekend dat de groei van de geldhoeveelheid in Duitsland in februari fors was toegenomen. Ten opzichte van het laatste kwartaal van vorig jaar nam de geldhoeveelheid, de M3, met 12,6 procent toe op jaarbasis. Dat is boven verwachting.

De hoge geldgroei vermindert de kans op een renteverlaging en zorgde voor druk op de obligatiekoersen. Het rendement op de toonaangevende tienjarige staatsobligatie met een coupon van 6 procent kroop omhoog van 6,56 procent gistermiddag tot precies 6,6 procent omstreeks het middaguur.

Vooral de banken en verzekeraars reageerden op het verval van de obligatiekoersen. Aegon moest 1,40 gulden terug op 71,60. ABN Amro verloor 60 cent op 79,40, Fortis 1,10 gulden op 111,90 en ING 40 cent op 114,40.

Handelaren verbaasden zich over de matte stemming rond het biotechnologiefonds Gist-brocades. “Gist presenteerde vorige week toch echt geen beroerde cijfers”, zegt een commissinair. “Ook de verwachtingen zijn prima, maar het fonds gaat alleen nog maar naar beneden.” Het aandeel Gist-brocades daalde vanmorgen met 70 cent naar 52,20 gulden.

Ook VNU moest terug, 50 cent naar 26,10 gulden. Het automatiseringsbedrijf Getronics wist zich vanmorgen aan de algehele misère te onttrekken. Gisteren werd bekend dat de voorgenomen aankoop van Holec Projects is afgeketst. Te duur, meende topman Risseeuw, en beleggers hadden daarvoor begrip. Het aandeel klom 2,30 gulden naar 114,50.

Kabelfabrikant NKF boekte vanmorgen een koerswinst van 7 gulden op 324 gulden. Gisteren maakte NKF beend dat de Finse aandeelhouder Nokia zijn aandelen van de hand doet deels via een openbare herplaatsing en deels door een onderhandse plaatsing van cumulatief preferente aandelen.

De grote fondsen moesten over het algemeen een stap terug.

KPN verloor 60 cent op 67,50 gulden. Unilever 1,50 gulden op 227,30 en Koninklijke Olie 20 cent op 233,30 gulden. Akzo Nobel en Philips waren vrijwel onveranderd op 67,40 gulden. DSM won 40 cent op 155,10 gulden.Ook de grote uitgevers moesten terug. VNU en Wolters Kluwer verloor 60 cent op precies 26 gulden, Alleen Elsevier wist zich te handhaven, op 24,40 gulden.

De dollar gaf vanmorgen op de Europese valutamarkten terrein prijs. Omstreeks het middaguur noteerde de Amerikaanse munt een koers van 1,6490 in vergelijking met een koers van 1,6530 gulden gisteren. Ook het pond sterling deed een stap terug. De koers daalde van 2,5325 gulden gisteren tot 2,5290. De overige Europese valuta's waren vrijwel onveranderd. De Franse franc noteerde 32,735 gulden per honderd.

NEW YORK Op de effectenbeurs van New York kwam de Dow Jones-index van belangrijkste aandelen gisteren kortstondig boven de nog niet eerder doorbroken grens van 5700 punten. De Dow Jones kon dit hoge niveau evenwel niet handhaven. De index sloot 14,09 punten lager op 5669,51.

TOKIO De financiële markten in Tokio waren vandaag gesloten. De Japanners vieren het begin van de lente.