Commerciëlen: basispakket op de kabel moet kleiner

DEN HAAG, 20 MAART. De commerciële televisiezenders in Nederland, waaronder RTL, SBS6 en Veronica, vinden dat het basispakket dat de kabelexploitanten van staatssecretaris Nuis (Media) moeten doorgeven, uit maximaal zes zenders moet bestaan.

Er zou geen plaats voor de BBC en de Duitse publieke omroepen moeten zijn. Dat schrijft de Vestra, de organisatie waarin de commerciële zenders zijn verenigd, in een brief aan het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen.

Staatssecretaris Nuis wil dat in het basispakket komend jaar naast de Nederlandse publieke omroepen en een regionale zender ook de publieke omroepen van omliggende landen worden opgenomen. Dat basispakket zal ongeveer uit tien zenders moeten bestaan.

De Vestra vindt dat de overheid daarmee “te veel beslag legt op de beschikbare kabelruimte, die nog steeds schaars is”. De overheid heeft de toegang tot het beeldscherm zo gereguleerd dat de economische wetten niet meer opgaan, vinden de commerciële zenders.

De commerciële zenders achten een pakket met zes zenders voldoende: de publieke omroepen van Nederland, een regionale of lokale zender en de BRT. Dat zou de kijker een tientje per maand moeten kosten. Nu bedraagt het kabelabonnement met gemiddeld 26 zenders ongeveer achttien gulden per maand.

Wanneer de kijker een groter standaardpakket wil, met daarin bijvoorbeeld de Nederlandstalige commerciële omroepen, zou de kijker daarvoor extra moeten betalen, vindt de Vestra. De Vestra wil verder dat de zenders vrijwillig kunnen kiezen voor plaatsing achter een decoder in een pluspakket.

De commerciële zenders vinden dat de overheid de prijs van een basispakket kunstmatig laag houdt. De consument zou dan nog weinig interesse hebben in een uitgebreider pakket. Verder vindt de Vestra dat de kabelexploitanten zouden moeten betalen aan de commerciële zenders voor het uitzenden van programma's, niet andersom zoals nu het geval is. Met de betaling van kabelexploitanten wil de Vestra dat Nederland het voorbeeld van andere landen volgt.

Staatssecretaris Nuis was vanmorgen wegens ziekte niet bereikbaar voor een reactie.