Blokkade van wegen in Bangladesh

NEW DELHI, 20 MAART. De Bengaalse premier, Khaleda Zia, heeft gisteren de hulp van de strijdkrachten ingeroepen om de verbindingen tussen de hoofdstad Dhaka en de havenstad Chittagong te herstellen.

Die zijn al bijna twee weken geblokkeerd door stakingen die door de oppositie zijn uitgeroepen om de premier tot aftreden te dwingen. Berichten uit Chittagong bevestigden dat militairen vanmorgen uit de kazernes uitrukten. Ze zullen strategische posities innemen langs de hoofdweg van Dhaka naar Chittagong en langs de spoorlijn. De afgelopen dagen was verkeer daarlangs onmogelijk gemaakt door gewapende activisten van de oppositie, die elk voertuig tegenhielden. De stakingen kosten het straatarme Bangladesh per keer tientallen miljoenen guldens. De spanning in het land is hierdoor verder opgelopen, nadat het gisteren op tal van plaatsen opnieuw tot ongeregeldheden was gekomen. Aanhangers van de oppositie trachtten gistermiddag in Dhaka de eerste bijeenkomst van het nieuw verkozen parlement te verhinderen en raakten slaags met de politie. Daarbij alleen al raakten zeker 150 mensen gewond.