'American goede partner voor KLM'

NEW YORK 20 MAART. Een alliantie tussen American Airlines, KLM en Iberia zien de meeste Amerikaanse luchtvaartanalisten als een goed idee, al hebben sommigen twijfels over de gezondheid van Iberia.

Het bericht dat KLM met nieuwe partners in gesprek is, wordt met enige verbazing ontvangen. Kenners van de burgerluchtvaart zijn op de hoogte van gesprekken tussen KLM en British Airways en ook de contacten tussen deze twee en American Airlines worden genoemd. Een alliantie van KLM met een Amerikaanse partner die Northwest zou vervangen is nieuw.

“American Airlines zoekt inderdaad naar een partner”, zegt Aaron Gellman, hoogleraar op de transportfaculteit van Northwestern University in Chicago. “Crandall heeft zich er lang tegen verzet maar de toenemende mondialisering heeft hem overtuigd.” Crandall is de topman van American Airlines. Hij stond lange tijd op het standpunt dat hij geen buitenlandse partner nodig heeft maar hij is onlangs omgegaan. Volgens Gellman zou KLM een zeer goede keuze zijn voor American.

Ook Julius Maldutis, luchtvaartanalist bij Salomon Brothers, ziet een dergelijke combinatie in het algemeen als gunstig. “Het klinkt positief”, aldus Maldutis. “Mondialisering in deze industrie gaat in feite altijd over het vermijden van dubbele kosten. Internationale fusies blijken een vreselijk groot probleem maar een code sharing alliantie komt het dichtst de buurt.”

Michael Roach, president van luchtvaartconsultant Roberts & Roach in Californië, wordt bij het idee van een nieuwe alliantie vooral getroffen door het einde van de verbintenis KLM-Northwest. “Dat lijkt me onvermijdelijk”, aldus Roach, “maar het is tegelijkertijd ook heel jammer want het is zakelijk gezien een succesvolle combinatie.”

Roach kan zich echter voorstellen dat KLM zijn eigen “noodlot in de hand wil houden”. Het is volgens hem ook geen geheim dat het Checchi en Wilson, twee topmensen van Northwest die de maatschappij in 1989 samen met KLM overnamen, “alleen om het geld te doen is terwijl KLM een luchtvaartbedrijf met een lange-termijnvisie is”.

Voor Northwest zijn de geruchten over een eventuele andere Amerikaanse partner nieuw. “Wij hebben contact opgenomen met KLM”, aldus woordvoerder Doug Kilian, “maar men heeft ons verzekerd dat er in het geheel geen gesprekken gaande zijn.”

Woordvoerder Philip Ortega van Iberia erkende vanmorgen dat zijn maatschappij samenwerkingsoverleg voert met 'een Amerikaanse airline' maar weigerde verder commentaar over een mogelijke uitbreiding van die samenwerking richting KLM. Vraag blijft voor analisten wat Iberia te bieden heeft in een alliantie van de drie luchtvaartmaatschappijen. Gellman erkent dat de sterke positie die Iberia in Zuid-Amerika heeft van grote waarde kan zijn voor KLM en American. Ook Roach wijst er op dat de hub van Iberia in Miami een prachtige springplank naar Zuid-Amerika.

    • Lucas Ligtenberg