Actiegroep: voorlopige boycot van Nutricia

ROTTERDAM, 20 MAART.De Nederlandse Vereniging tot Bescherming van Dieren heeft gisteren met de stichting Natuur en Milieu en de Alternatieve Konsumentenbond opgeroepen tot een beperkte, tijdelijke boycot van produkten van Nutricia.

Door die actie willen de organisaties Nutricia dwingen te stoppen met een onderzoeksprogramma naar de produktie van humaan lactoferrine, een belangrijk eiwit voor de opbouw van het menselijk afweersysteem. Nutricia werkt daarbij samen met het Leidse biotech-bedrijf Pharming - voorheen Gene Pharming - dat drie jaar geleden in het nieuws kwam wegens proeven met de transgene stier Herman. Het Leidse biotechnologiebedrijf Pharming heeft indertijd een menselijk gen ingebracht bij de stier Herman. Dat gen moet bij zijn vrouwelijke nakomelingen aanzetten tot de produktie van lactoferrine.

Volgens de Dierenbescherming heeft Nutricia op 9 juni 1994 beloofd af te zien van verdere samenwerking met Pharming, maar bleek onlangs dat het bedrijf in november vorig jaar toch “in het geheim samenwerkingsafspraken” met Pharming heeft gemaakt. Daarop hebben de organisaties Nutricia een ultimatum gesteld, dat gisterochtend afliep. De Dierenbescherming begint nu eerst met een voorlichtingscampagne waarin wordt duidelijk gemaakt wat de relatie van Nutricia met genetische manipulatie is. “Volhardt Nutricia daarna in haar samenwerking met Pharming en in haar plannen genetisch gemanipuleerde runderlactoferrine toe te voegen aan al dan niet klinische babyvoeding, dan zullen zwaardere middelen worden ingezet”, aldus de organisaties in een verklaring.

Nutricia is onlangs begonnen met de eerste laboratoriumtesten met het middel. Het bedrijf bestudeert de mogelijkheid om op termijn mogelijk lactoferrine toe te voegen aan speciale voedingsprodukten. De Dierenbescherming is fel tegen de genetische manipulatie met runderen en wijst op een andere manier om lactoferrine te maken, namelijk met genetisch gewijzigde schimmels. Dat alternatief onderzoekt Nutricia ook. Het concern vindt de aangekondigde actie buitenproportioneel en zegt steeds volledige openheid van zaken te hebben gegeven.

De Europese Unie heeft gisteren toestemming gegeven voor de import van genetisch gemanipuleerde sojabonen uit de Verenigde Staten. Een aantal lidstaten heeft echter bezwaar gemaakt tegen het besluit waarvoor binnen de EU een meerderheid bestaat. Eerder al werd de verwerking van genetisch gemanipuleerd raapzaad toegestaan.

Oostenrijk, Denemarken en Zweden hebben tegengestemd, omdat het besluit niet strookt met het streven naar veilige produkten.