Aantal ontvreemde paspoorten onzeker

DEN HAAG, 20 MAART. Staatssecretaris Kohnstamm (Binnenlandse Zaken) kan niet garanderen dat niet meer dan 106 paspoorten zijn ontvreemd uit de partij van 536.000 exemplaren die het departement in 1995 jaar liet vernietigen door KNP BT in Apeldoorn.

Dit zei de bewindsman gisteren in antwoord op vragen uit de Tweede Kamer. Maandag werd bekend dat een 17-jarige vakantiehulp uit Apeldoorn 106 paspoorten had ontvreemd uit de partij. Kohnstamm gaat er vanuit dat het daarbij is gebleven. Van de gestolen paspoorten zijn er 42 teruggevonden. Van de resterende zijn de nummers bekend. Daardoor is de kans groot eventuele vervalste exemplaren bij gebruik te onderscheppen, aldus Kohnstamm.

Het toezicht van het ministerie van Binnenlandse Zaken is beperkt gebleven tot de daadwerkelijke overdracht van de partij aan KNP BT, zei Kohnstamm. Het papierbedrijf, dat in opdracht van de overheid ook zorgt voor de vernietiging van fiscale dossiers, moet volgens het contract met de overheid zelf veiligheidsmaatregelen nemen voor het vernietigen van de papieren. De medewerkers van de papierfabriek moeten onder andere een eed tot geheimhouding afleggen. Dat zou ook de vakantiehulp hebben gedaan.

De Kamer wil inzicht hebben in de beveiligingsmaatregelen die in het contract zijn opgenomen. Woordvoerders van de fracties noemden de gang van zaken gisteren “rampzalig”. Het CDA wil nog op de zaak terugkomen als Kohnstamm actie heeft ondernomen tegen KNP BT. De staatssecretaris wilde daar gisteren niet op vooruitlopen.

De partij paspoorten betrof blanco exemplaren van het voorlaatste, rode model. Het departement geeft ze niet meer uit, maar zijn nog vijf jaar geldig. Kohnstamm vindt het te ver gaan om dit model ongeldig te verklaren en burgers te dwingen het nieuwe paspoort aan te schaffen, mede gelet op de kosten die dat met zich meebrengt. “Dat vind ik een overdreven reactie”, aldus Kohnstamm. Hij wees erop dat er de afgelopen vijftien jaar ook “honderden” blanco paspoorten uit stadhuizen zijn gestolen.