Wegener: nog geen winst met tv-zenders

APELDOORN, 19 MAART. Mediabedrijf Wegener Arcade verwacht dat de nieuwe televisiezenders TV10 Gold en The Music Factory dit jaar nog niet zullen bijdragen aan de resultaten van het concern. Die televisie-ontwikkeling zal overigens, evenals het voor de muziekbranche kenmerkende seizoenspatroon, wat meer het accent leggen op het tweede halfjaar dan voor Wegener tot voorheen gebruikelijk was. Voor 1996 verwacht Wegener Arcade wel een stijging van de netto winst.

Ook de winst per aandeel zal blijven toenemen, ook al geeft Wegener bijna 10 procent nieuwe aandelen uit voor de financiering van de overname van entertainmentbedrijf Arcade die begin dit jaar beklonken werd.

In 1995 behaalde uitgever Wegener (zonder Arcade) een netto winst van 58,7 miljoen gulden, 16,5 procent meer dan een jaar eerder. De winst per aandeel steeg in dezelfde periode met 12,8 procent naar 9,77 gulden. De geconsolideerde omzet steeg met 8,6 procent van 891 miljoen gulden tot 967 miljoen gulden.

De stijging van de omzet is voor circa de helft het gevolg van de uitbreiding van activiteiten door overnemingen, met name op het gebied van gemeentegidsen en direct marketing. Het bestuur van de uitgever wil dit jaar een dividend uitkeren van 3,42 gulden, 39 cent meer dan over 1994 werd betaald. Dit kan geheel contant worden opgenomen, dan wel voor 0,25 gulden in contanten en voor de rest in belastingvrije aandelen.

Wegener Arcade verwacht dit jaar bij haar dagbladen een hogere omzet te laten zien. Dat is niet het gevolg van de oplage-ontwikkeling, want die stagneert. De hogere opbrengsten zijn het gevolg van hogere tarieven. In 1996 verwacht de uitgever een “geringe groei” van het advertentievolume in de dagbladen en de huis-aan-huisbladen. Dat zou een breuk betekenen met de trend van afgelopen jaar. In 1995 liet die post nog een daling zien.

De muziekactiviteiten van Arcade zullen licht groeien in omzet. Dat komt onder meer door overnames in Frankrijk.