Toch celstraf na doodrijden van fietser

GRONINGEN, 19 MAART. De rechtbank in Groningen heeft een inwoner van Zuidbroek veroordeeld tot vier maanden gevangenisstraf, waarvan twee voorwaardelijk, voor het veroorzaken van een dodelijk ongeluk. De officier van justitie had een boete van vijfhonderd gulden geëist. De rechter achtte, in tegenstelling tot de officier, dood door schuld bewezen. De celstraf wordt omgezet in honderd uur dienstverlening.

Bij de inwoners van Zuidbroek was twee weken geleden grote beroering ontstaan na de eis van de officier, die te laag werd gevonden. De automobilist was op 15 oktober doorgereden nadat hij op het Westeind om half zeven 's avonds een 18-jarige fietser had aangereden, die op slag dood was. De man meldde zich een paar uur later bij de politie en zei dat hij die middag in de kantine van de plaatselijke voetbalclub vijf glazen wodka-jus had gedronken. Hij zou in paniek zijn doorgereden.

Officier M. Nieuwenhuis was van oordeel dat het doorrijden na het ongeluk de verdachte niet kon worden aangerekend omdat hij zich later vrijwillig heeft gemeld. Vier uur 's nachts werd bij een bloedproef geen alcohol meer in het bloed van de man gevonden. Hij is eerder voor het rijden onder invloed veroordeeld.

Volgens de advocaat ontstond de commotie in Zuidbroek door de verklaring van de man dat hij had gedronken, terwijl dit bij het ongeluk volgens haar geen rol heeft gespeeld. De buurt voerde na het ongeluk massaal actie voor een veiliger weg. De gemeente Menterwolde is inmiddels bezig met de aanleg van een fietspad.