Sarajevo herenigd na overdracht laatste wijk Serviërs

GRBAVICA, 19 MAART. Bosnische federale politie-agenten zijn vanochtend Grbavica binnengetrokken, de laatste voorstad van Sarajevo die de Serviërs volgens het akkoord van Dayton moesten overdragen aan de moslim-Kroatische federatie.

Gadegeslagen door de laatste achtergebleven bewoners, sommigen sprakeloos van emotie, trok een konvooi van tientallen busjes met agenten even na zes uur vanochtend de wijk binnen over de brug van Broederschap en Eenheid, op de bestandslijn. Ze werden begeleid door de vredesmacht IFOR en de internationale VN-politiemacht. Na een korte ceremonie begon de federatie-politiemacht met haar patrouilles in de wijk, die deels is verwoest door brand en waarvan de straten vol liggen met autowrakken en vuilnis. Met de overdracht van Grbavica is de Bosnische hoofdstad, bijna vier jaar na het begin van de oorlog, formeel herenigd.

“Ik ben hier de hele tijd gebleven”, zegt Sefko, een 68-jarige moslim en econoom, die toekijkt bij de komst van de Bosnische agenten. Hij kijkt niet blij, hij ziet eruit als een slaapwandelaar. “Ik weet niet hoe ik me voel”, zegt hij. “Ik denk zoals iemand die vier jaar in de gevangenis heeft gezeten.”

Vier jaar lang hebben de Serviërs hem dwangarbeid laten doen, zegt hij. Hij moest vuilnis ophalen, graafwerk doen en zandzakken dragen naar de frontlijn. Hij zegt dat hij daarbij gewond is geraakt. Hij heeft de laatste dagen de nacht doorgebracht in een schuilplaats die door VN-werkers werd bewaakt, uit angst voor Servische extremisten die de achterblijvers terroriseerden en huizen plunderden en in brand staken. “Ik ga nu eerst slapen en dan ga ik eens kijken hoe ik mijn leven opnieuw kan beginnen”, zegt Sefko.

Alleen mensen die kunnen aantonen dat zij in Grbavica hebben gewoond zouden vanochtend worden toegelaten in de wijk. De politie hoopte aldus te voorkomen dat moslim-bendes de wijk zouden binnengaan om wraak te nemen op achtergebleven Serviërs. Uiteindelijk werd echter toch iedereen toegelaten.

Vandaag bleken de Serviërs vóór hun vertrek een aantal woningen in Grbavica van booby traps te hebben voorzien. Zeker één inwoner die naar zijn woning terugkeerde, werd daarbij gewond.

    • Hans Steketee