Rouwplechtigheid in circustent

HAARLEM - Honderden mensen hebben vanochtend in Haarlem de rouwplechtigheid bijgewoond voor circusdirecteur Herman Renz en zijn partner Diana Luycx. Zij kwamen dinsdag om het leven door koolmonoxydevergiftiging. Beiden zijn 29 jaar oud geworden.

Op de Boerhaavelaan, de vaste plek van het circus in Haarlem, zetten de medewerkers de tent op. Renz en Luycx werden opgebaard in de toegang van de piste opgebaard, voor een zee van bloemen. Na de plechtigheid zijn de lichamen naar Amsterdam gebracht om te worden bijgezet in het familiegraf op de begraafplaats Zorgvlied.

Na de dood van zijn vader, vijf jaar geleden, nam Herman Renz het circus over. Hij investeerde alle opbrengsten van de voorstellingen in het wagenpark, materiaal, mensen en dieren. Zo maakte hij het circus tot het grootste van Nederland en stuwde het op naar internationale faam. Renz ontving voor die prestatie in december vorig jaar de Oscar Carré Trofee van de Club van Circusvrienden, een hoge onderscheiding in de circuswereld.

Woensdagmiddag troffen medewerkers van het circus de lichamen van Renz en Luycx aan in hun caravan. Een defecte kachel had koolmonoxyde verspreid. De avond ervoor hadden ze nog een voorstelling in Soest gegeven.

Na hun dood werden de voorstellingen afgelast. Het circus zal wel opnieuw beginnen. Bedrijfsleider R. Ronday neemt de leiding over. (Foto NRC HANDELSBLAD / Rien Zilvold)