Record op Wall Street geeft beurs inspiratie

AMSTERDAM, 19 MAART. In navolging van Wall Street leek ook de Amsterdamse effectenbeurs vanmorgen aardig op weg naar een nieuw record. De AEX-index van belangrijkste aandelen noteerde omstreeks het middaguur 0,59 punten hoger op 525,41 punten.

AMSTERDAM De gunstige opening van de effectenbeurs van New York leverde gisteren al een belangrijke bijdrage aan het jongste slotrecord van 524,82 punten. De professionele handel bepaalde vanmorgen de stemming. “De particuliere beleggers staan nog aan de kant” zegt een handelaar. “Maar als de koersen zo blijven stijgen, worden ze wel gedwongen om te kopen.”

Oce van der Grinten behoorde vanmorgen opnieuw tot de uitblinkers. De bouwer van kopieermachines en printers realiseerde een koerswinst van 4,20 gulden op 139,50.

Het aandeel Stork deed het eveneens goed met een koerswinst van 70 cent op 47,70. Koninklijke Olie steeg met 2,50 gulden tot 233,10 en Nedlloyd verloor opnieuw, 20 cent op 36,30 gulden. Papiergigant KNP BT leverde vijf dubbeltjes in op 45,50 gulden.

Ingenieursbureau Heidemij, dat vanmorgen een lichte stijging van het resultaat bekend maakte, zag de koers van het aandeel dalen met 20 cent tot 15,70 gulden.

De dollar handhaafde zich vanmorgen uitstekend op de Europese wisselmarkten. Omstreeks het middaguur noteerde de Amerikaanse munt een koers van 1,6534 gulden tegenover een slotkoers van precies 1,65 gisteren. NEW YORK De effectenbeurs van New York heeft precies tien dagen na de scherpe daling van 8 maart een nieuw recordniveau bereikt. De Dow Jones-index steeg gisteren fors met 98,63 punten (1,75 procent) tot 5683,60. Het oude record dateerde van 5 maart.

Omvangrijke aankopen door beleggingsfondsen versterkten de opgaande lijn en zorgden voor een flinke omzet van 439 miljoen aandelen. De schaarse verliezers waren te vinden onder de sigarettenfabrikanten, Philip Morris voorop. De producent van onder meer Marlboro wordt door een vroegere werknemer beschuldigd van manipulatie met het nicotinegehalte.

TOKIO De effectenbeurs van Tokio realiseerde vandaag een stijging. De Nikkei-index van de 225 belangrijkste aandelen ging omhoog met 157,47 punten tot 20.442,60. Het nieuwe record op Wall Street had een gunstige invloed.

Morgen is de beurs van Tokio dicht wegens een nationale feestdag.