Premier Bangladesh beëdigd voor nieuwe ambtstermijn

NEW DELHI, 19 MAART. Premier Khaleda Zia van Bangladesh is vanmorgen tot groot ongenoegen van de verenigde oppositie beëdigd voor een nieuwe ambtstermijn. Zia's partij, de Nationale Partij van Bangladesh (BNP), was bij de parlementsverkiezingen van vorige maand als grote winnaar uit de bus gekomen, maar de zege miste iedere glans omdat de oppositiepartijen de verkiezingen boycotten en hooguit tien procent van de kiezers zijn stem uitbracht.

De Awami Liga van oppositieleidster Sheikh Hasina Wajed en andere partijen eisen al ruim twee jaar dat Khaleda Zia aftreedt en plaatsmaakt voor een neutrale overgangsregering, die moet toezien op nieuwe verkiezingen. Khaleda heeft dit steeds geweigerd met het argument dat ze in 1991 geheel volgens de regels voor vijf jaar was gekozen. Om hun eis kracht bij te zetten, hebben de oppositiepartijen via hartals, algehele stakingen, het land de afgelopen tien dagen vrijwel onafgebroken platgelegd.

Khaleda Zia heeft intussen aangeboden om in het nieuw verkozen parlement op korte termijn wetgeving in te dienen die het mogelijk maakt zo'n neutraal overgangskabinet te vormen. De huidige Bengaalse wetten voorzien niet in die optie. Hasina en haar bondgenoten verwerpen deze weg echter ten enenmale omdat zo het nieuwe parlement een legitimiteit zou krijgen die het niet verdient.

De ironie is dat Khaleda Zia vanmorgen heel even aftrad alvorens ten paleize van president Abdur Rahman Biswas direct te worden beëdigd als de nieuwe premier. Ook 39 ministers en staatssecretarissen, grotendeels dezelfden als in haar vorige kabinet, legden de eed af. 's Middags zou de officiële opening van het nieuw gekozen parlement volgen. De oppositie had echter acties aangekondigd om die bijeenkomst te verhinderen.