Peking waarschuwt de VS; China begint nieuwe militaire oefeningen

PEKING/HONGKONG, 19 MAART. Het Chinese Volksbevrijdingsleger is gisteravond in de Straat van Taiwan aan een derde ronde van militaire oefeningen begonnen.

Tevens heeft Peking vandaag gewaarschuwd dat de Verenigde Staten, die momenteel twee vlootonderdelen nabij het gebied hebben gestationeerd, zich buiten het conflict met Taiwan dienen te houden.

Het Chinese militaire machtsvertoon is er op gericht het Taiwanese electoraat, dat zich voorbereidt op zijn eerste vrije presidentsverkiezingen op 23 maart, er van te weerhouden te kiezen voor een koers van onafhankelijkheid.

Volgens inwoners van het Chinese eiland Pingtan, het militaire zenuwcentrum voor de manoeuvres, die tot twee dagen na de presidentsverkiezingen op 23 maart plaatshebben, was vanaf gisterenavond kanongebulder hoorbaar. Chinese militairen zouden in een gecombineerde land-, zee- en luchtactie een klein onbewoond eiland hebben 'ingenomen'.

De Chinese televisie toonde gisterenavond beelden van boeren die uit de binnenlanden van Pingtan en van enkele kleine eilanden in het oefengebied werden geëvacueerd. Volgens enkelen van hen, in gesprek met het Britse persbureau Reuter, kregen zij de opdracht slechts waardevolle zaken mee te nemen en werd hun gegarandeerd dat het achtergelaten vee zou worden verzorgd door militairen van het Volksbevrijdingsleger. De overige bevolking van Pingtan, bestaande uit 300.000 mensen, is opgedragen gedurende de oefeningen op het eiland te blijven.

Volgens militaire waarnemers gaat het om de grootste militaire oefeningen tot dusver. De voorgaande twee oefenronden, waarbij onder andere met scherp werd geschoten en raketten werden getest, hadden meer zuidelijk van het huidige oefengebied plaats, dat op slechts zeventien kilometer van de afgelegen Taiwanese eilanden Tungchu en Hsichu is gesitueerd.

Tijdens een persconferentie van het Chinese ministerie van buitenlandse zaken sprak woordvoerder Shen Guofang vandaag zijn onvrede uit over de aanwezigheid van twee Amerikaanse vlootonderdelen in de nabijheid van de Straat van Taiwan. Hij beschuldigde de VS van “inmenging in China's binnenlandse aangelegenheden”. Peking heeft de VS opgedragen zijn oorlogsschepen buiten de Straat van Taiwan te houden maar Washington beroept zich op het recht van internationale doorvaart, vastgelegd in de zeerechtconventie van de Verenigde Naties.

Tot zover onze correspondent

De Amerikaanse minister van Financiën, Robert Rubin, heeft Peking vandaag gewaarschuwd dat verlenging van China's status van meestbegunstigde handelsnatie (MFN) in gevaar komt als Peking doorgaat met zijn militaire machtsvertoon in de Straat van Taiwan. Rubin maakte zijn opmerkingen tijdens een lunch met zakenlieden in Hongkong. President Clinton is wel een voorstander van de verlenging, aldus Rubin, “maar in het Congres is er sprake van een harde politieke realiteit”.

In Washington hebben vandaag besprekingen plaats tussen Amerikaanse en Taiwanese functionarissen over de behoeften van Taipei op het gebied van defensie en mogelijke wapenverkopen van de VS aan Taiwan. Een woordvoerder van het Pentagon onderstreepte dat het overleg niets te maken heeft met de militaire oefeningen in de Straat van Taiwan en dat de afspraak voor het overleg al “enige tijd geleden” was gemaakt. (Reuter, AFP)

    • Floris-Jan van Luyn