Partij Suriname is uitgesloten, rellen dreigen

PARAMARIBO, 19 MAART. Het Surinaamse Democratisch Alternatief '91 (DA'91) dreigt de parlementsverkiezingen van 23 mei te verstoren als de partij van de stemming blijft uitgesloten. Het hoofdstembureau besloot hier vrijdag toe.

“Het binnenland zal dan niet toestaan dat er verkiezingen worden gehouden”, aldus een woordvoerder van DA'91. Ook dreigt de partij acties te ondernemen om het stemmen elders in het land onmogelijk te maken. DA'91 bestaat uit de partijen Alternatief Front, Broederschap en Eenheid in de Politiek en Onafhankelijk Progressief Democratisch Alternatief (OPDA). De partij NDP van ex-legerleider Desi Bouterse is overigens niet uitgesloten van de verkiezingen.

Het centraal hoofdstembureau besloot vrijdag het DA'91, de Progressieve Ontwikkelings Alliantie en de Algemene Bevrijdings en Ontwikkelings Partij uit te sluiten van de parlementsverkiezing op 23 mei aanstaande. Daarmee werden alle partijen van de Marrons en Inheemsen uitgesloten. Zij zouden niet voldaan hebben aan de voorwaarde dat hun ledenbestand tenminste één procent moet zijn van de geregistreerde kiesgerechtigden in Suriname, in dit geval 2.640 leden. De regeling is in 1987 ingevoerd als drempel om zogenoemde minipartijtjes, die toch geen zetel kunnen behalen, buiten de deur te houden.

De drie uitgesloten partijen zijn gisteren in beroep gegaan bij president Venetiaan. De president heeft na vandaag nog drie dagen de tijd om een beslissing te nemen. Bevalt het de betrokkenen niet, dan kunnen ze een uitspraak van de rechter vragen. De definitieve kandidaatstelling voor de Nationale Assemblee, de districtsraden en de ressortraden vindt plaats op vrijdag 29 maart.

Het hoofdstembureau baseert zijn afwijzing op steekproeven naar de deugdelijkheid van de ingediende ledenlijsten. De lijsten van de afgewezen organisaties zouden onvolledige gegevens bevatten, waardoor de computer van het Centraal Bureau Mechanische Administratie van de Overheid geen bevestiging kon geven van het bestaan van genoemde personen. Zowel DA'91 als de Alliantie beroepen zich erop dat zij van het het hoofdstembureau een schriftelijke opgave hebben gehad aan welke voorwaarden zij moeten voldoen. DA'91 en Alliantie hebben na de uitspraak inzage gevraagd van de ingediende ledenlijsten om te verifieren welke leden zijn afgevoerd. Het hoofdstembureau heeft dat geweigerd, omdat het op deze lijsten aantekeningen zou hebben gemaakt.

D. Ramkhelawan van de OPDA zei gisteren dreigend dat een kat in het nauw rare sprongen maakt. Hij is ervan overtuigd dat de regeringscoalitie Nieuw Front achter het besluit van het hoofdstembureau zit om de oppositiepartijen uit te sluiten.

De verwachting is dat de president de beslissing van het hoofdstembureau ongedaan zal maken, alleen al op grond van de slordigheid die het hoofdstembureau heeft begaan door onvolledige instructies aan DA'91 en Alliantie te verstrekken.

    • Leo Morpurgo