Overname Holec Projects gaat niet door

ROTTERDAM, 19 MAART. Onderhandelingen tussen participatiemaatschappij Koninklijke Begemann en het automatiseringsbedrijf Getronics over de overname van Holec Projects zijn mislukt. De bedrijven konden het niet eens worden over “de voorwaarden van de transactie”.

Dit hebben beide beursgenoteerde bedrijven vanochtend bekendgemaakt.

Holec Projects uit Hengelo telt 575 medewerkers verdeeld over vijf vestigingen en maakt een jaaromzet van 160 miljoen gulden.

Getronics-topman A.H.J. Risseeuw zei vanochtend in een toelichting op het persbericht dat Getronics en Begemann het niet eens konden worden over de prijs. “Het verschil was onoverbrugbaar.” Bedragen wilde Risseeuw niet noemen. Het stranden van de onderhandelingen met Begemann heeft volgens hem geen gevolgen voor zijn bedrijf. Getronics wilde Holec Projects overnemen, omdat het goed zou aansluiten bij de andere activiteiten van het automatiserings- en communicatieconcern. Getronics hoopte verder te groeien op het gebied van energietransport en -opwekking. Begemann wilde vanochtend geen toelichting geven op het persbericht.

Begemann is al een tijd bezig afscheid te nemen van het enkele jaren geleden overgenomen Holec-concern waar Holec Projects deel van uitmaakt. Eerder al namen een Italiaanse maatschappij en de Zwitserse bank UBS delen van Holec over. Behalve Holec Projects behoort Holec-Ridderkerk nu nog tot Begemann.

Vorige week vrijdag kreeg Begemann het groene licht van zijn aandeelhouders om zich om te vormen van industriële holding tot participatiemaatschappij. De geplande verkoop van Holec Projects past binnen deze strategie.

Joep van den Nieuwenhuyzen, jarenlang topman en grootaandeelhouder van Begemann, maakte vorige week bekend al zijn aandelen in Begemann (23,3 procent) te verkopen aan de huidige Begemann-topman André Deleye. Van den Nieuwenhuyzen, die onderzeebotenbouwer RDM van Begemann heeft overgenomen, gaat zelf wel door als 'industrieel ondernemer'.

In een eerste reactie op het mislukken van de verkoop zei Hans Zebel van de Industriebond FNV vanochtend dat hij nu wacht op nieuwe gegadigden voor Holec Projects. “Begemann wil er van af en houdt het bedrijf in de etalage.”