Nokia verkoopt hele belang NKF

DELFT, 19 MAART. Het Finse telecommunicatieconcern Nokia verkoopt zijn gehele belang in het Delftse kabelbedrijf NKF. Eind december maakten de Finnen al bekend hun strategische meerderheidsbelang van 55 procent te willen verkleinen tot een minderheidsbelang. Op grond van de actuele beurskoers (302,80 gulden) vertegenwoordigt het belang een waarde van circa 230 miljoen gulden.

De Finnen hebben afstand genomen van NKF, omdat zij de kabelactiviteiten niet meer tot hun kerntaken vinden behoren. Nokia gaat zich verder concentreren op telecommunicatie. In februari trok Nokia zich terug uit de televisie-activiteiten. Eerder deed het concern afstand van zijn eigen kabelwerkzaamheden, Nokia Cables. NKF nam dit bedrijfsonderdeel over, waarmee het Delftse bedrijf de omzet over 1995 met zo'n 60 procent tot 1,2 miljard gulden opvoerde.

In december verklaarde de NKF-directie nog dat Nokia “als een verstandig belegger” zou omgaan met zijn belang in NKF. Kennelijk acht het Finse concern de tijd al rijp zijn aandelenbezit te verzilveren. De verkoop van het pakket zal een gunstige invloed hebben op de balans, aldus Nokia.

Het grootste deel van het Nokia-pakket wordt deze week herplaatst. Het gaat om maximaal 580.000 gewone aandelen, ongeveer 42 procent van het totaal aantal uitstaande stukken. Deze aandelen zullen op basis van het bookbuilding-systeem worden aangeboden aan Nederlandse particuliere en institutionele beleggers en buitenlandse institutionele partijen. Geïnteresseerde institutionele partijen geven zelf een prijs af. Wie het hoogst biedt krijgt de stukken.

Particuliere beleggers kunnen uitsluitend “bestens” inschrijven, hetgeen wil zeggen dat er voor hen geen beperkende bepalingen gelden. De aanbiedingsprijs wordt kort na sluiting van de inschrijving (naar verwachting 22 maart) vastgesteld. ABN Amro Hoare Govett leidt de herplaatsing. Het syndicaat bestaat verder uit MeesPierson en CF First Boston.

Het resterende deel wordt onderhands geplaatst bij een beperkt aantal institutionele beleggers. Deze aandelen worden daarbij omgezet in cumulatief preferente aandelen, zogeheten cumprefs. (ANP)