Nelson was 'eenzaam' in huwelijk met Winnie

JOHANNESBURG, 19 MAART. Nelson Mandela voelde zich na zijn vrijlating in 1990 “de eenzaamste man” in zijn huwelijk met Winnie. De Zuidafrikaanse president zei dit gisteren tijdens de openingsdag van de behandeling van zijn verzoek tot echtscheiding door het Hooggerechtshof in Johannesburg.

“Sinds ik uit de gevangenis gekomen ben is de gedaagde (Winnie, red.) niet één keer onze slaapkamer binnengelopen als ik wakker was. De slaapkamer is de plek waar man en vrouw de meest intieme details aan de orde stellen. Er waren zo veel dingen die ik met haar wilde bespreken, maar zij is het type mens dat bang is voor een confrontatie”, aldus Nelson die al vanaf 1992 gescheiden leeft van Winnie.

De Zuidafrikaanse president zei niet te willen ingaan op Winnie's verzoek, dat gisteren door haar advocaat werd voorgelezen, tot bemiddeling door een traditionele chief. “Zelfs als het hele universum me zou willen overtuigen om me met de gedaagde te verzoenen zou ik dat niet doen...Ik ben vastbesloten om van het huwelijk af te raken.”

Volgens Nelson had hij een aantal van de gelukkigste momenten in zijn leven met Winnie gedeeld maar was er na 1990 niets meer over van de relatie. “Ik wilde het uit elkaar gaan zo pijnloos mogelijk maken”, aldus de president, “omdat we kinderen hadden.” Maar Winnie wilde daar niets van weten, aldus Nelson, waardoor hij gedwongen werd Winnie's vuile was, onder andere haar buitenechtelijke liaison met een jonge advocaat van het Afrikaans Nationaal Congres (ANC), openbaar te maken. Een vriend van de Mandela's zou Winnie uitleg hebben gevraagd over een brief van de advocaat. “Ze gaf toe dat die brief echt was en barstte in huilen uit.”

Nelson ontkende dat de spanning in het huwelijk een gevolg was van het proces tegen Winnie wegens haar betrokkenheid bij de ontvoering van en moord op de 14-jarige Stompie Seipei. Daar kreeg Winnie aanvankelijk zes jaar gevangenisstraf voor, maar deze straf werd teruggebracht tot een boete. “Ik steunde haar volledig omdat ik haar geloofde toen ze zei dat ze onschuldig was. Ik ging iedere dag naar de rechtszaal omdat ik in haar onschuld geloofde”, aldus Nelson. (AP, Reuter)