'Minieme' export Ned.-Japan

DEN HAAG, 19 MAART. Het Nederlandse bedrijfsleven maakt te weinig gebruik van de exportmogelijkheden naar Japan.

Dat constateert de Federatie voor de Nederlandse export, Fenedex, op basis van een onderzoek dat vanmorgen is gepubliceerd. Eén procent van de Nederlandse export gaat naar Japan. Dit is volgens de Fenedex “een miniem aandeel”. Uit het onderzoek van Fenedex en Dujat (Nederlands-Japanse handelsfederatie) blijkt dat 48,3 procent van de exporterende bedrijven naar Japan exporteert. Van de 44,8 procent dat niet naar Japan exporteert, gaf 29,3 procent op 'geen vraag', 12 procent 'geen geschikte produkten', 12,8 procent 'onbekendheid met informatie en hulpbronnen' en 13,5 procent 'te grote afstand'. Volgens de onderzoekers is dit het zogenoemde vermijd-gedrag: men geeft stereotype argumenten, maar heeft naar alle waarschijnlijkheid niet zelf onderzocht of de argumenten juist zijn.

De economie van Japan groeide vorig jaar slechts 0,9 procent na een groei van 0,4 procent in 1994. De verwachting voor dit jaar is 2,0 procent, zo werd vanmorgen bekend.