Meer kapitaal Oost-Europabank

LONDEN, 19 MAART. Het kapitaal van de Oost-Europabank wordt verdubbeld tot 20 miljard ecu (41 miljard gulden).

De bank heeft hierover een principe-akkoord bereikt met haar aandeelhouders. Aanvankelijk bestond onder de aandeelhouders enige terughoudendheid. Veel overheden staan onder druk hun begrotingstekorten te beperken. Een relatief fikse bijdrage voor de Oost-Europabank komt daarbij niet van pas. In het nu bereikte akkoord zijn de voorwaarden daarom aanmerkelijk versoepeld, zo is gisteren in welingelichte kringen rond de bank bevestigd. Van het totale bedrag dat de aandeelhouders op tafel moeten leggen, zal slechts 22,5 procent daadwerkelijk worden overgemaakt naar het hoofdkantoor van de bank in Londen. Bij de start van de ontwikkelingsbank vijf jaar geleden moesten de landen nog 30 procent inleggen. Ook de periode waarover de landen hun bijdrage moeten storten is flink verlengd. De bank rekent erop dat de kapitaaluitbreiding de laatste is en dat ze zich voortaan zelf kanbedruipen. (ANP)