LAUWE LAMSZWEZERIK SALADE

Deze verrukkelijke salade werd mij voor het eerst door mijn vriend en verwenkok Cees voorgezet.

De lamszwezerik die ik gebruikte, is afkomstig uit Nieuw-Zeeland. Ik kocht hem panklaar in diepvriesverpakking bij een horecawinkel. Vraag uw slager of hij deze lamszwezerik kan krijgen of informeer bij een Turkse winkel. U kunt natuurlijk de lamszwezerik vervangen door kalfszwezerik. Als u onbehandelde zwezerik koopt, deze eerst in enkele malen ververst koud water laten weken tot het water helder blijft. Zet de zwezerik dan onder koud water in een pan, breng langzaam aan de kook en laat voor kalfszwezerik circa vijf minuten sudderen en voor lamszwezerik circa drie minuten. Verwijder het buitenste vlies en laat het vet en de aders aan de buitenkant zitten. De lamszwezerik is dan gebruiksklaar. Kalfszwezerik moet u in een schone doek doen, een snijplank erop zetten en die met een paar flinke gewichten verzwaren. Laat minstens drie uur op een koele plek staan.

Voor vier personen: gemengde sla circa 350 gram lamszwezerik gekruide bloem 1 eetlepel olijfolie 15 gram boter 3 eetlepels balsamico azijn 2 eetlepels koudgeperste olijfolie 1 dessertlepel witte truffelolie (desgewenst) 3 tot 4 eetlepels geroosterde pijnboompitten Bekleed vier bordjes met de gemengde sla en zet weg.

Dep de stukken lamszwezerik droog met keukenpapier en haal ze door de gekruide bloem. Verhit de olie en de boter in een grote zware koekepan op een middelhoog vuur. Doe de zwezerik in de pan en bak vier tot vijf minuten tot de stukken rondom bruin zijn. Schep de zwezerik met een schuimspaan uit de pan en verdeel over de vier borden met sla. Giet het vet uit de pan en blus die af met de azijn. Roer er de olijfolie door en neem de pan van het vuur. Roer er desgewenst de truffelolie door. Schep wat dressing over de zwezerik en sla en garneer met de pijnboompitten. Dien op.

    • Kim Maclean