Krom recht

Omdat politie en justitie al vijf jaar lang een fatale val op een balpen als moord willen zien, door 'selectieve dossiervorming' zoals dat heet, is het balpen-incident nu een mediaproces. Één dag voor de alom verwachte vrijspraak is het onderzoek heropend. De president van het Haagse Gerechtshof zei vanuit de rechtszaal voor de journaalcamera dat zijn hof een medegevangene van de verdachte wil horen. De verdachte zou aan deze gedetineerde 'bekend' hebben zijn moeder met een kruisboog een pen in het gezicht te hebben geschoten, waarna zij op die pen zou zijn gevallen.

IJsbrand de Vries, die een jaar onschuldig in de bak zat voordat een hof hem vrijsprak, schreef mij meteen een brief, die samengevat zo luidt:

“Ik ben weer met stomheid geslagen door de uitspraak van het Hof. Ze moeten gewoon de verdachte als schuldige hebben, net als bij mij. Ik zou zo'n verklaring van een langgestrafte gedetineerde nooit laten gelden als enig wettig bewijs. Ik ben ervan overtuigd dat deze getuige niet betrouwbaar kan zijn. Stel je voor, je zit in de bajes met langgestraften. In die omgeving moet je overleven. Dat kun je alleen als je met de gedetineerden een goede band hebt. Doe je dat niet dan vernietig je al je privileges binnen die groep. Ik kan mij best voorstellen dat deze verdachte dingen heeft gezegd die niet gunstig voor hem zijn. Ik spreek uit ervaring. Ik heb tegen medegedetineerden dingen gezegd die ik nooit heb gedaan om een beetje mee te kunnen praten en niet uitgestoten te worden.”

Wat De Vries hier schrijft klopt met wat de geleerden Wagenaar, Crombach en Van Koppen in hun boek Dubieuze zaken (1992) ook al concludeerden: verklaringen van medegevangenen zijn notoir onbetrouwbaar. Het is stuitend dat zo'n getuige voor het hof het aanhoren waard is. Uit zorgvuldig fysisch onderzoek bleek immers al dat de belastende verklaring in strijd is met de natuurkunde.

Zouden betrokken ambtenaren bij politie en justitie deze hersenschim, 'de balpenmoord', eens uit hun hoofden willen zetten?

Het is nu een omgekeerde wereld. Als er sprake is van een 'balpenmoord', dan is het er een vanachter schrijftafels en rechtbanken.

Quis custodiet ipsos custodes? Wie zal de bewakers bewaken?

    • Pek van Andel