Incestzaken

Na lezing van het interview met seksuoloog Wafelbakker over de incestzaken op scholen te Rijssen en Amersfoort (NRC HANDELSBLAD, 12 maart), haast ik mij te reageren op zo een verwerpelijk standpunt. Wafelbakker beweert dat vele jongeren sekscontacten uitlokken en het zelfs leuk vinden. Volgens hem gaat zelfs de Nederlandse wetgeving ervan uit dat seksuele contacten van jongeren met ouderen geen probleem zijn als de jongeren dit opzoeken en er plezier in hebben.

Meneer Wafelbakker, jongeren lokken geen seksuele contacten uit. Ze lokken wel contacten uit omdat ze nieuwsgierig zijn, van alles willen weten of misschien in de gunst willen komen van de oudere. Maar het is aan de oudere om die grens nauw te bewaken en te respecteren; de grens waarin hun vraag om contact in hun belang overgaat in het belang c.q. de seksuele bevrediging van de oudere.

    • M. Rijsdijk