Franse socialist: te zwaar gestraft

PARIJS, 19 MAART. Henri Emmanuelli, oud-penningmeester van de Parti Socialiste, heeft cassatieberoep aangetekend tegen een zwaar bekritiseerd vonnis van het Hof in Rennes. Dat veroordeelde hem vorige week wegens zijn rol in illegale partij-financiering tot achttien maanden voorwaardelijk, 10.000 gulden boete en twee jaar ontzegging van de burgerrechten.

Dat laatste stak Emmanuelli, tot september partijleider van de Franse socialisten, het meest. “Wat heb ik gedaan dat ik twee jaar niet mag kiezen en niet verkozen mag worden? Ik zal hoe dan ook blijven strijden voor sociale rechtvaardigheid, als het kan in Frankrijk. Zo niet, dan vraag ik politiek asiel aan in een buurland. Dan knok ik daar door”, riep de afgevaardigde uit Les Landes zaterdag voor een luid applaudisserende zaal in Parijs.

Ook partijleider Lionel Jospin en andere kopstukken schaarden zich vierkant achter de veroordeelde partijgenoot. Emmanuelli werd in hoger beroep zwaarder gestraft dan in eerste instantie. Zijn betrokkenheid bij het zogenoemde Urba-schandaal werd opnieuw vastgesteld door het Hof, dat ontzegging van de burgerrechten toevoegde aan de oorspronkelijke straf.

De socialisten proberen niet al te stellig te ontkennen dat hun partij, vooral tijdens de campagne tot herverkiezing van president Mitterrand in 1988, op illegale wijze geld inzamelde via het adviesbureau Urba. Zij wijzen er op dat alle grote partijen, van gaullisten tot en met communisten, destijds verslaafd waren aan illegale afdrachten van grote bedrijven, die zo overheidsopdrachten of gewoon de gunst van mogelijke machthebbers kochten. Zij accepteren niet dat de huidige centrum-rechtse regering alle gerechtelijke onderzoeken naar dergelijke affaires in de doofpot heeft doen stoppen bij politiek bevriende verdachten, terwijl Emmanuelli, die geen persoonlijke verrijking wordt verweten, persoonlijk zo zwaar moet boeten. De Parti Socialiste trok haar oorspronkelijke eis tot amnestie in, maar steunt Emmanuelli voluit in zijn juridische en morele strijd.