Franse interesse voor Fokker Space

ROTTERDAM, 19 MAART. De Franse ondernemingen Matra Marconi en Aérospatiale hebben belangstelling voor de verzelfstandigde ruimtevaartonderneming Fokker Space in Leiden. Daar werken ruim 400 mensen werken. De Franse interesse geldt vooral het belang van 50 procent dat de failliete vliegtuigbouwer Fokker in Fokker Space heeft overgehouden. De andere helft van de aandelen is sinds vorig jaar in handen van UCN in Almelo.

Matra Marconi is geen onbekende voor Fokker Space. De Franse firma had al eerder belangstelling getoond voor de ruimtevaart-dochter, maar haakte toen toch af. Tussen Fokker Space en Matra Marconi bestaan nauwe banden. Enkele jaren geleden kreeg de Leidse firma een opdracht van de Franse multinational voor het ontwerpen van zonnepanelen.

Daarnaast werkt Fokker Space aan een “parkeermogelijkheid”. Het Fokker-pakket kan bij een bank gestald worden. Daar blijft het “hangen” in afwachting van een serieuze overnamekandidaat. Volgens een ingewijde is de Nationale Investeringsbank (NIB) bij de operatie betrokken. Haast heeft Fokker Space overigens niet bij de overdracht van het aandelenpakket. “Er is een jaar voor uitgetrokken.” De huidige aandeelhouder UCN bezit ook nog een soort blokkaderecht.

Het Zweedse concern Saab is geïnteresseerd in de afdeling vliegtuigonderhoud van Fokker. Saab Aircraft voert overleg met het Nederlandse bedrijf, zo heeft vice-president Goeran Sjoeblom tegenover een Zweedse krant bevestigd. Het vliegtuigonderhoud vindt plaats bij Fokker Aircraft Services, sinds het faillissement van Fokker ondergebracht bij Fokker Aviation. Voor de onderdelen van dit bedrijf hebben zich enkele tientallen gegadigden gemeld.

Het job-center van het arbeidsbureau (RBA) in Dordrecht is vanochtend begonnen met de inschrijving van ontslagen Fokker-personeel. Om 9.00 uur zijn de deuren opengegaan van een speciaal voor dat doel ingerichte verdieping van het arbeidsbureau. De vijftien arbeidsconsulenten handelden dinsdag de eerste 120 afspraken af. In totaal zullen ongeveer 950 ex-werknemers van Fokker Papendrecht de komende tien dagen worden ingeschreven. Daarna start de eigenlijke bemiddeling. Voor de inschrijving is per persoon drie kwartier tot een uur uitgetrokken.

Immiddels hebben 120 van 4000 in het Drechtstedengebied aangeschreven werkgevers een vacature ingediend. De vacatrues variëren van banen in de groothandel tot meer technisch werk. Zowel inschrijvingen als vacatures komen in een speciaal aan elkaar gekoppeld bestand van de drie banencentra in Amsterdam, Rijswijk en Dordrecht. Volgens de woordvoerder van het arbeidsbureau, belde slechts een enkeling af.

De job-centers voor ex-Fokker-werknemers in Amsterdam en Rijswijk openen morgen hun deuren.