Fractie gispt Vreeman over gouden handdruk

DEN HAAG, 19 MAART. De PvdA-fractie in de Tweede Kamer vindt dat fractiegenoot en partijvoorzitter Vreeman als commissaris van de streekvervoersmaatschappij VSN ten onrechte heeft ingestemd met de gouden handdrukken voor twee topmannen.

Dit zei fractie-woordvoerder Van Gijzel vanmorgen in reactie op de melding gisteren in de actualiteitenrubriek Nova, dat de per 1 maart vertrokken bestuursvoorzitter C.J. Nyqyist van VSN een gouden handdruk van twee miljoen gulden heeft ontvangen. Een jaar geleden ontving A. Testa, ex-directeur van de Noordhollandse busmaatschappij NZH, bij zijn vertrek ook zo'n twee miljoen gulden.

PvdA-Kamerlid en partijvoorzitter Vreeman heeft als commissaris van VSN met deze afvloeiingsregelingen ingestemd. Vanochtend verklaarde hij voor de radio dat het “tamelijk gangbaar is dat naarmate bedrijven meer marktgericht worden er meer marktgerichte salarissen komen”. Van Gijzel meent echter dat een parlementariër ervoor hoort te zorgen dat gemeenschapsgeld “sober en doelmatig” wordt besteed.

“Vreeman heeft te veel vanuit het belang van het bedrijf geredeneerd”, aldus Van Gijzel. Het streekvervoer is nog niet voor de helft kostendekkend. “Het gaat dus om collectieve middelen”, aldus Van Gijzel, “omgerekend zijn de afkoopsommen voor Nyqvist en Testa gelijk aan een tariefstijging van één procent.”