Filmregisseur René Clément (82) overleden

AMSTERDAM, 19 MAART. Afgelopen zondag overleed op 82-jarige leeftijd de Franse filmregisseur René Clément. Clement won twee keer een Oscar voor de beste niet-Engelstalige film, Au-delà des grilles (1949), en voor zijn belangrijkste speelfilm, Jeux interdits (1952), over de onschuld van twee kinderen in oorlogstijd. De grootste invloed had Cléments bijna neo-realistische debuutfilm La bataille du rail (1946), de semi-documentaire reconstructie van het anti-fascistische verzet van Franse spoorwegemployés.

De in 1913 in Bordeaux geboren Clément volgde een opleiding tot architect en begon in 1934 in de film te werken als assistent en cameraman. Hij voltooide onder meer de controversiële documentaire L'Arabie interdite (1937).

De vooral in de techniek van het filmmaken geïnteresseerde Clément regisseerde sinds Jeux interdits nog een dozijn films (de laatste in 1975), waaronder literatuurverfilmingen - Gervaise naar Emile Zola's L'assommoir, Plein soleil naar Patricia Highsmith, Barrage contre le Pacifique naar Marguerite Duras - en dure internationale coprodukties, zoals Rider on the Rain (1970) en vooral de, wederom in de Tweede Wereldoorlog gesitueerde, met sterren beladen verfilming van de bestseller Is Paris Burning? (1966).