EU verscherpt beleid tegen hormoonvlees

BRUSSEL, 19 MAART. De landbouwministers van de Europese Unie hebben maandag in Brussel besloten het verbod op groeibevorderende middelen in de veehouderij te verscherpen. Overtreders kunnen rekenen op een administratieve straf van de Europese Unie.

Het gebruik van groeihormonen in de veehouderij is binnen de Europese Unie al verboden. Het verbod wordt nu uitgebreid naar zogeheten beta-agonisten, zoals clenbuterol en salbutamol. Dieren die met deze middelen worden behandeld hebben verhoudingsgewijs meer vlees en minder vet.

De eerste keer dat boeren worden betrapt ontvangen ze een jaar lang geen subsidie. Worden ze nog een keer betrapt, dan hoeven ze vijf jaar lang niet te rekenen op de in Europees verband afgesproken inkomenstoeslagen.

Met het besluit nemen de landbouwministers duidelijk stelling tegen de Verenigde Staten, waar het gebruik van bepaalde groeihormonen wel is toegestaan. De VS eisen van de EU toegang tot de Europese markt voor Amerikaans rundvlees. Volgens de VS is wetenschappelijk bewezen dat er geen reden is hormonenvlees te weren.

Desondanks houdt de EU vast aan het verbod. Eind deze maand start in Genève een procedure bij de wereldhandelsorganisatie WTO. Dan wordt bepaald wie van beide partijen gelijk krijgt. De Italiaanse minister Luchetti zei gisteren dat het hormonenbesluit van de landbouwministers de EU zal helpen in de confrontatie met de VS bij de WTO.

Alleen Groot-Brittannië toonde zich tegenstander van de nieuwe maatregelen. Volgens de Britten zijn deze niet alleen van invloed op de handelsrelaties met de VS , maar ook op die met Australië, Nieuw Zeeland en Canada.

EU-commissaris Fischler (landbouw) zei gisteren dat de consumentenbelangen in aanmerking waren genomen. Hij wees op de unanieme stemming in het Europees Parlement in januari over de hormonen. Het Euro-parlement toonde zich zeer bezorgd over een uitgebreide zwarte markt in vleeshormonen en de moord vorig jaar op een Belgische veterinair inspecteur die controles op hormoongebruik uitvoerde. Een en ander leidde tot de eis van het Euro-parlement de 'hormonenmafia' aan te pakken. (ANP, Reuter, AFP)