Detam Arbo: 165 banen verdwijnen

ROTTERDAM, 19 MAART. Bij Detam Arbo verdwijnen 165 van de 430 arbeidsplaatsen. Dit heeft de VHP, vakorganisatie voor middelbaar en hoger personeel gisteravond bekendgemaakt. Detam Arbo bevestigde het cijfer vanochtend. De huidige interim-manager, drs. T. Baijings presenteerde zijn herstructureringsplan in De Flint in Amersfoort aan de medewerkers van Detam Arbo. In november vorig jaar was al duidelijk dat de verliezen zo hoog waren opgelopen dat ontslagen onvermijdelijk waren. Er was toen echter nog sprake van een verlies van 100 arbeidsplaatsen.

De VHP ziet de aangekondigde ontslagen als het resultaat van de verkeerde start die Detam Arbo en ook andere Arbo-diensten hebben gemaakt. “Door gebrek aan commerciële slagvaardigheid en een te optimistisch aannamebeleid van personeel hebben de Arbo-diensten nog geen kans gehad om zonder verlies te functioneren”, aldus VHP-bestuurder F. Cremers.

Arbodiensten worden ingehuurd door bedrijven om toe te zien op de arbeidsomstandigheden en om het ziekteverzuim te controleren. Op basis van de Wet Terugdringing Ziekteverzuim/Arbo zijn ondernemingen pas vanaf 1 januari 1996 (1998 voor kleine ondernemers) verplicht een arbodienst in te schakelen. De verwachting was dat veel bedrijven op vrijwillige basis aansluiting zouden zoeken bij een arbodienst. Daarvan is echter weinig terecht gekomen. “De groei in 1995 is ernstig achtergebleven”, zegt Cremers. Een reorganisatie is volgens hem onvermijdelijk.

De saneringen bij Detam Arbo zullen waarschijnlijk gevolgd worden door veel andere arbodiensten, denkt de vakbondsbestuurder. Veel van de ondernemingen (meestal voortgekomen uit bedrijfsverenigingen) zijn volgens hem te snel in de markt gezet, zonder dat de werknemers en de leiding over de benodigde commerciële en financiële kwaliteiten beschikten.

Niettemin ziet Cremers voor de Arbo-diensten nog wel een toekomst. Meer reorganisaties en fusies zullen volgens hem volgen.