Den Bosch praat met tophockeyers uit Brabant

ROTTERDAM, 19 MAART. Hockeyclub Den Bosch probeert spelers los te weken van de Brabantse concurrenten uit Tilburg en Eindhoven. De ambitieuze club wil het Brabants hockeybolwerk worden en de aanval inzetten op de clubs uit het westen, die al jaren de compettie beheersen.

De middenmoter in de mannenhoofdklasse bereikte afgelopen week overeenstemming met hulptrainer Frank Leistra van Tilburg. Volgend seizoen assisteert de oud-doelman de huidige trainer-coach Roger van Gent. Den Bosch voert gesprekken met (ex-)internationals Jeroen Delmee en Piet-Hein Geeris van degradatiekandidaat Tilburg. Naar verwachting maken beide spelers over enkele weken de overstap. Ook andere regionale tophockeyers als international Sander van Heeswijk van Oranje Zwart uit Eindhoven staan in de belangstelling.

Den Bosch streeft naar de vestiging van een permanent en regionaal getint hockeybolwerk in Brabant. “Over twee à drie jaar willen wij de sterkste club van het zuiden zijn. Tegen die tijd moet Den Bosch voor tophockey staan”, aldus manager P. Lammers. “Deze club wil definitief de strijd aanbinden met de gevestigde namen uit het westen en dus serieus meedoen in de race om deelname aan de play-offs. Spelers met meerwaarde, zoals Delmee en Geeris, passen in dat streven.”

De hockeycompetitie wordt al geruime tijd gedomineerd door clubs uit het westen, uit Den Haag, Amsterdam, Bloemendaal of Wassenaar. HTCC uit Eindhoven was in 1971 de laatste niet-westelijke club die het landskampioenschap opeiste. Vorig jaar drong Oranje Zwart verrassend door tot de play-offs. In de halve finales was Amsterdam te sterk voor de ploeg uit Eindhoven.

Net als de andere twee hoofdklassers uit Brabant - Tilburg en Oranje Zwart - heeft Den Bosch ieder seizoen te maken met een uittocht van spelers. Het vertrek wordt enerzijds ingegeven door studie-overwegingen, anderzijds bespoedigd door de aantrekkingskracht van de grote clubs uit de hoofdklasse. “Om spelers vast te houden, kiezen wij voor een meer professionele benadering”, aldus manager Lammers.

Den Bosch begon dit seizoen sterk. Vlak voor de winterstop belandde de club echter in een neerwaartse spiraal, mede als gevolg van een aantal blessures.

Afgelopen weekeinde verspeelde de ploeg van coach Van Gent met twee nederlagen zo goed als zeker de kans op een plaats in de play-offs met de beste vier van de competitie. Zaterdag verloren de Brabanders met 2-0 van Bloemendaal, zondag was Victoria met 2-1 te sterk voor de Bosschenaren. Na zeventien speelronden bezet de ploeg de zesde plaats op de ranglijst.

Parallel met de sportieve ambities lopen de plannen voor uitbreiding van de accommodatie aan de Oosterplas. De club beschikt over vier zandingestrooide kunstgrasvelden, maar is met de gemeente in onderhandeling over de aanleg van een extra veld, een zogeheten waterkunstgrasveld. Lammers: “Een vijfde veld is noodzakelijk. Den Bosch heeft 1.300 leden maar kent al sinds vier jaar ledenstop. Daar moet verandering in komen.”