Britse kunstenaar Helen Chadwick (42) overleden

ROTTERDAM, 19 MAART. In Londen is eind vorige week plotseling de Britse kunstenares Helen Chadwick overleden aan een hartstilstand. Ze is 42 jaar oud geworden.

Chadwick, die half-Grieks was, haar opleiding kreeg in Brighton en in 1987 werd genomineerd voor de Turner Prize, heeft in de meest uiteenlopende materialen gewerkt. Ze maakte tongen van brons en foto's van bloemen en dierlijk vlees. Ze ontwierp tapijten, en jaren voordat het lichaam als thema populair werd, portretteerde ze zichzelf naakt op foto's en combineerde ze microscopische opnamen van haar lichaamscellen met natuurfoto's.

Op de Biennale van Venetie, die het lichaam tot onderwerp had, waren vorig jaar ook fotowerken van haar te zien. Ze koos voor deze recentere series een realistische, vleselijke materie als menselijke hersenen of dierlijke organen, die op een bijna reclame-achtige manier werden belicht.

Hoewel Chadwick in vele landen exposeerde, geniet ze in Nederland weinig bekendheid. Zelfs de spectaculaire fontein van gesmolten chocolade, onderdeel van haar solo-tentoonstelling in de Serpentine Gallery in Londen, 1994, en te zien op de Biennale van Sao Paulo vorig jaar, komt menigeen hier onbekend voor.

Chadwicks werk was gelaagd en ambivalent: wat esthetisch en sensueel was, was ook afstotend, wat afstotend was in zijn vergankelijkheid of vulgariteit werd esthetisch vormgegeven.