Bosnische regeringsleger moet zich uit Sarajevo terugtrekken

SARAJEVO, 19 MAART. De opperbevelhebber van het Bosnische regeringsleger, generaal Rasim Delic, is akkoord gegaan met de terugtrekking van 4.500 militairen uit Sarajevo.

De NAVO-vredesmacht IFOR reageerde gisteren negatief op een verzoek van Delic om de militairen in Sarajevo te mogen laten. Volgens het vredesakkoord van Dayton moeten alle troepen van de oorlogspartijen uiterlijk morgen de gedemilitariseerde zone in Bosnië hebben verlaten. Sarajevo ligt in die gedemilitariseerde zone, en de Bosnische troepen moeten de hoofdstad dus ontruimen.

Delic had IFOR gevraagd om een uitzondering te maken op het vredesakkoord. De Bosnische troepen zijn gelegerd in de Tito-kazerne en in het hoofdkwartier van het regeringsleger. Volgens de Bosnische autoriteiten kan het hoofdkwartier van het leger niet worden beschouwd als een normale militaire vestiging, maar IFOR dacht daar anders over. Het argument dat de troepen in Sarajevo nodig zijn om een eventuele verrassingsaanval het hoofd te bieden werd evenmin geaccepteerd.

De commandant van de NAVO-grondtroepen in Bosnië, generaal Sir Michael Walker, sprak gisteren met Delic. Tijdens dat overleg ging Delic akkoord met de aftocht van zijn troepen.

Op de meeste andere plaatsen in Bosnië hebben de troepen van de drie oorlogspartijen de gedemilitariseerde zone al wel ontruimd. Het gaat om een duizend kilometer lange strook land van twee kilometer breed, die de gebieden van de Bosnische Serviërs scheidt van die van de moslims en Kroaten.

Het regeringsleger kan vanaf morgen zijn hoofdkwartier in Sarajevo wel blijven gebruiken. Maar de militairen mogen er geen uniformen of wapens dragen en ze mogen geen militaire werkzaamheden verrichten. (Reuter)