Bombardier/Alsthom: grote treinorder in VS

Het Canadese bedrijf Bombardier en het Franse concern GEC Alsthom hebben een order van 800 miljoen dollar (1,3 miljard gulden) in de wacht gesleept voor de bouw van hogesnelheidstreinen voor het traject Washington-New York-Boston. Dat heeft de Amerikaanse spoorwegmaatschappij Amtrak bekendgemaakt.

De toewijzing van de order aan Bombardier en GEC Alsthom betekent een nieuwe nederlaag voor het ICE -consortium onder leiding van het Duitse Siemens. ICE verloor eerder al de strijd om een vergelijkbare opdracht in Zuid-Korea.

Bombardier en GEC Alshtom leveren achttien treinen naar het voorbeeld van de Franse TGV , veertien locomotieven en drie onderhoudswerkplaatsen. De treinen krijgen een maximum snelheid van 240 kilometer per uur en zullen de reistijd tussen Washington en New York bekorten van drie tot twee uur. De winst op het traject New York-Boston is nog groter: drie uur in plaats van 4,5 uur.