Bloemkool duur door winterweer

DEN HAAG, 19 MAART.De prijzen die de klant deze week voor groenten moet betalen liggen ver uit elkaar. Bloemkool en sperziebonen bijvoorbeeld worden duur betaald, terwijl verscheidene koolsoorten, spruiten, prei, witlof en peen zeer betaalbaar zijn.

Volgens een woordvoerder van het Bedrijfsschap voor de groothandel in groenten en fruit heeft dat onder meer te maken met de aanvoer uit landen als Frankrijk, Spanje, Italië en Egypte.

Daarnaast hebben Nederlandse telers van groenten in de volle grond te maken gehad met een koude en donkere winter, waardoor de aanvoer uit eigen land achterblijft. “Dat geeft meteen al een druk op de prijzen”.

Ook in Bretagne wordt door importeurs veel geld betaald voor bloemkool. In Spanje en Italië hebben telers de afgelopen maanden te kampen gehad met hevige regenval, waardoor de oogst mager is. De Spaanse boeren hebben zelfs met zo'n overvloedige regenval te maken gehad, dat de Spaanse regering besloten heeft de kleinere bedrijven tegemoet te komen, die door de weersomstandigheden in problemen zijn geraakt. De tegemoetkoming houdt vooralsnog in dat de regering twintig miljoen gulden heeft uitgetrokken voor kredieten aan gebieden waar extreem veel regen is gevallen. Een aantal getroffen bedrijven wordt bovendien voor enige tijd vrijgesteld van het betalen van premies voor de sociale verzekeringen.

Het zal naar verwachting overigens niet te lang duren dat de prijzen voor bloemkool en sperziebonen zo hoog zijn. “Het is altijd zo dat bij een overgang van seizoenen de aanvoer van een aantal groenten krap is. Dat vertaalt zich onmiddellijk in de prijzen”, aldus de woordvoerder van het schap.

“Bovendien is de Nederlandse consument gewend geraakt het hele jaar alles te kunnen eten, terwijl er natuurlijk nog altijd wel een seizoensgebonden aanvoer is. Als dan de import van sperziebonen uit Egypte even stagneert, schiet de prijs omhoog. Maar daarbij moet er ook op worden gewezen, dat de prijzen tussen winkelbedrijven gigantisch kunnen verschillen.”