Bij brand in discotheek in Manila 150 doden

MANILA, 19 MAART. Bij een brand in een discotheek in de Filippijnse hoofdstad Manila zijn gisteravond 150 mensen om het leven gekomen en 82 met ernstige brandwonden opgenomen in ziekenhuizen in Manila.

De discotheek, gelegen in de buitenwijk Quezon City, werd bezocht door meer dan 350 mensen, vooral studenten en scholieren die het einde van het schooljaar vierden.

Volgens regeringsfunctionarissen is de brand van in discotheek Ozone de ernstigste in de Filippijnse geschiedenis. In 1977 vielen 47 doden bij een brand in het hotel Filipinas de Manille.

In de discotheek brak gisteravond paniek uit toen bleek dat de nooduitgang was geblokkeerd door een nieuw gebouw dat direct naast de discotheek is opgetrokken. Alleen de officiële uitgang bood nog een uitweg uit het vuur. Veel bezoekers vonden de dood omdat zij onder de voet werden gelopen bij hun pogingen in de mensenmassa de uitgang te bereiken. Sommige bezoekers werden dodelijk verwond toen het plafond naar beneden stortte.

Identificatie van de slachtoffers is in veel gevallen onmogelijk wegens ernstige verminkingen. Tot nu toe zijn zestien doden geïdentificeerd op basis van sieraden en kledingstukken die de politie heeft getoond aan mensen die familieleden missen.

De oorzaak van de brand is nog onduidelijk. Volgens sommige overlevenden begon de brand in de cabine van de discjockey. Zij zeggen vonken en rook te hebben gezien, waarna het licht uitviel. Volgens plaatselijke radiozenders brak de brand uit nadat een brandstoftank in de keuken was geëxplodeerd.

President Fidel Ramos van de Filippijnen heeft vandaag de sluiting gelast van alle uitgaansgelegenheden die niet voldoen aan de eisen voor brandveiligheid. Hij dreigde de eigenaren van de discotheek te laten arresteren als zij niet meewerken aan het onderzoek naar de oorzaak van de brand.

Vanmorgen kwam het bij de discotheek tot een felle woordenwisseling tussen drie begrafenisondernemers die elk de teraardebestelling van de doden wilden verzorgen. De politie slaagde er pas in het conflict te sussen nadat zij de drie ervan had overtuigd dat ze elk een gelijk aantal stoffelijke resten toebedeeld zouden krijgen. (Reuter, AFP, AP)