Bende werd rijk door truc met geldautomaat

ARNHEM, 19 MAART. Het fraudeteam van de regiopolitie Gelderland-Midden heeft samen met de politie in Utrecht een fraudezaak met geldautomaten ontrafeld. Vier mannen uit Utrecht zagen kans 130.000 gulden van de bankrekening van 56 personen te halen.

De mannen bewerkten de gleuf van geldautomaten zodat een pasje in de automaat bleef steken. Terwijl de klant probeerde zijn pasje eruit te halen, kwam een lid van de bende langslopen en raadde het slachtoffer aan op de correctietoets te drukken en de pincode opnieuw in te voeren. Als dat gebeurde keek het bendelid mee om de pincode te zien.

Als het slachtoffer uiteindelijk verdween - de pas in de automaat achterlatend - belde de 'voorbijganger' een tweede bendelid op en gaf de pincode door. De dieven haalden het pasje uit de automaat en namen het maximumbedrag op.

De bende opereerde alleen in het weekeinde omdat de bank dan niet direct op de hoogte kon worden gesteld van de storing. In zeven weekeinden, de eerste keer in augustus, was de bende actief. Ook in Frankrijk, België en Duitsland namen de mannen geld op, wanneer de daglimiet in Nederland was bereikt. Het geld werd direct opgemaakt.

Het Gelderse fraudeteam heeft de indruk dat veel meer mensen slachtoffer zijn geworden van de bende. Een woordvoerder noemt de opgeloste zaken “het topje van de ijsberg”, omdat niet iedereen aangifte zou doen wanneer de pas is kwijtgeraakt en de rekening geplunderd. De vier mannen zijn al in november aangehouden. Omdat de fraudezaak zo omvangrijk is, komt de politie er nu pas mee naar buiten. Volgens een woordvoerder van de Rabo-bank hebben de Nederlandse banken direct na de aanhouding maatregelen genomen om te voorkomen dat deze diefstal wordt herhaald. De vier mannen zeggen onschuldig te zijn. (ANP)