Zorgen voor duel tegen Barcelona na 0-0 tegen Utrecht; Personele problemen PSV

ROTTERDAM, 18 MAART. Een klein etmaal voordat concurrent Ajax puntverlies leed bij Volendam, verslikte PSV zich in de veerkracht van FC Utrecht. De nummer twee van de eredivisie speelde zaterdagavond met 0-0 gelijk tegen de nummer zeventien van de ranglijst. Voor het eerst sinds het najaar van 1993 kwam PSV niet tot scoren tijdens een competitiewedstrijd in eigen stadion.

Met het oog op het UEFA-Cupduel tegen Barcelona, morgenavond in Eindhoven, was het uitvallen van Faber een grote tegenvaller. De voorstopper verstapte zich na een forse schouderduw van Utrecht-spits Van Loen. Faber strompelde nog even verder, maar liet zich nog voor rust vervangen. Onderzoek in het ziekenhuis wees uit dat hij een scheurtje opliep in zijn enkelband en minimaal vier weken buitenspel staat.

Het gemis van Faber bezorgt PSV-trainer Advocaat extra hoofdbrekens met het oog op de bekerkraker tegen Barcelona. Door de schorsing van Valckx, de kuitblessure van Wouters en het gemis van de nog niet speelgerechtige Stam moet PSV met een alternatieve achterhoede de 2-2 stand verdedigen. Rechtsback Van der Weerden zal vermoedelijk in het centrum van de defensie worden opgesteld. Rechtshalf Vink en linkshalf Cocu zijn de voornaamste kandidaten om Van der Weerden in het hart van de verdediging bij te staan.

Bij Barcelona ontbreekt Jordi morgenavond. De zoon van trainer Johan Cruijff is herstellende van een zware knieblessure en heeft dit jaar slechts een half uur aan wedstrijdritme opgedaan. De verdedigers Nadal en Ferrer, die eerder tegen PSV afwezig waren door blessures, zijn fit bevonden.

Barcelona speelde zaterdag voor de competitie tegen Compostella. Roger bezorgde de thuisclub een 1-0 zege. Het niveau van de wedstrijd was teleurstellend, maar het resultaat vergoedde veel voor Barcelona.

Volgens Cruijffs collega Advocaat heeft het tegenvallende resultaat tegen FC Utrecht geen gevolgen voor het zelfvertrouwen van de PSV'ers. “Elke wedstrijd tegen Barcelona is een verhaal apart.” Tegen Utrecht miste Advocaat de gebruikelijke scherpte bij zijn spelers. Over de zwak leidende scheidsrechter Van Egmond wenste de coach nauwelijks woorden vuil te maken. “Ik wil niet zoals een collega vijftien minuten over de slechte leiding praten”, verwees hij naar de veelvuldig geuite kritiek van Ajax-trainer Van Gaal op de Nederlandse arbitrage.

Van Egmond nam zaterdagavond veel dubieuze beslissingen, die overigens geen invloed hadden op de uitslag. PSV kon het zichzelf verwijten dat de Utrechters met opgeheven hoofd het veld verlieten. Cocu en Nilis misten een paar uitstekende mogelijkheden. Utrecht-doelman Van Ede onderscheidde zich met een paar knappe reddingen. Nilis kreeg een gele kaart die hem op een schorsing van één competitiewedstrijd komt te staan.