Winnie wil bemiddeling in crisis met Nelson

JOHANNESBURG, 18 MAART. Winnie Mandela wil dat de echtscheidsprocedure met Nelson Mandela, president van Zuid-Afrika, wordt stopgezet zodat een traditioneel opperhoofd de gelegenheid krijgt in de huwelijkscrisis tussen beiden te bemiddelen. Winnie's advocaat zei dit vanmorgen op de eerste dag van de behandeling van Nelsons verzoek tot echtscheiding door het Hooggerechtshof in Johannesburg.

Nelson en Winnie waren vanmorgen beiden aanwezig in de rechtszaal. Volgens aanwezigen glimlachte Nelson even naar Winnie toen deze binnenkwam. Winnie zou haar gezicht echter strak in de plooi hebben gehouden.

Winnie's advocaat las een beëdigde verklaring van chief Kaizer Matanzima waarin deze zei dat bij de Tembu-stam, waartoe Nelson en Winnie beiden behoren, eerst raadgevers in een huwelijkscrisis moeten bemiddelen voordat tot echtscheiding kan worden overgegaan. Volgens de chief heeft hij zich in het verleden al enige malen met de problemen van de Mandela's beziggehouden en tot dusverre altijd met succes. “Ik geloof dat ik in staat ben om succesvol te bemiddelen”, aldus de chief in zijn verklaring.

Nelson besloot in 1992, twee jaar nadat hij uit de gevangenis was gekomen, om apart van Winnie te gaan wonen. Winnie was eerder al in opspraak gekomen door het gedrag van haar lijfwacht, de Mandela United Football Club, en betrokkenheid bij de moord, in 1987, op de 14-jarige Stompie Muketsi Seipei. Een rechtbank oordeelde dat zij mede schuldig was aan de ontvoering en mishandeling van Stompie. Volgens eigen zeggen was Winnie afwezig toen de jongen werd vermoord.

Volgens Zuidafrikaanse kranten heeft Winnie, die in zware geldnood verkeert, een groot geldbedrag van Nelson voor de scheiding gevraagd. Winnie zou, aldus de krant City Press, met niet minder dan 40 miljoen rand (ongeveer 15 miljoen gulden) genoegen nemen. (Reuter)