VS nemen dreiging niet serieus. Chinezen dreigden VS met kernaanval

WASHINGTON, 18 MAART. Lage Chinese regeringsfunctionarissen hebben de Verenigde Staten gedreigd met een nucleaire aanval op Los Angeles als de Amerikanen Taiwan zouden beschermen tegen een Chinese invasie. Washington ziet de dreigementen als “desinformatie”.

De Amerikaanse onderminster Winston Lord onthulde de dreigementen gisteravond in een televisieprogramma. Lord, die is belast met de Amerikaanse politiek in Zuidoost-Azië en de Stille Oceaan, deed de Chinese dreigementen af als “een beetje desinformatie en wat psychologische oorlogsvoering'.

“Een aantal functionarissen van lager niveau heeft een paar bezoekende Amerikaanse diplomaten gezegd dat wij Taiwan niet zouden durven verdedigen, omdat zij anders kernbommen zouden laten regenen op Los Angeles”, aldus Lord. Hij noemde het “ een niet-behulpzaam soort retoriek”. “Het is niet officieel en een week geleden hebben we hier in Washington een hoge Chinese bezoeker gehad. We hebben hem duidelijk gemaakt dat dit soort informatie niet behulpzaam is. En hij ontkende natuurlijk dat het officieel beleid is.” De Chinese premier Li Peng waarschuwde gisteren overigens de VS geen schepen naar de Straat van Taiwan te sturen, omdat dat problemen zou opleveren.

Onderminister Lord noemde noch de lagere Chinese functionarissen die het dreigement hadden geuit bij naam, noch de hogergeplaatste Chinees die in Washington was. De directeur van de Chinese Raad voor buitenlandse zaken, Liu Huaqiu, was vorige week in Washington. Zijn positie is vergelijkbaar met die van veiligheidsadviseur Anthony Lake in de Amerikaanse regering.

Washington heeft twee vliegdekschepen met begeleidende vloot naar het gebied gestuurd in verband met de Chinese raketproeven en militaire oefeningen. De stafchef van het Witte Huis, Leon Panetta, wilde gisteren in een televisie-vraaggesprek niet zeggen waar de Amerikaanse schepen zich de komende dagen zouden ophouden of in welke richting ze zouden opstomen. Hij noemde de Chinese oefeningen zo dicht voor de kust van Taiwan “roekeloos en eerlijk gezegd provocerend”.

De voorzitter van de Amerikaanse Senaatscommissie voor buitenlandse betrekkingen, Jesse Helms, heeft gezegd dat de VS hard moeten terugslaan als China Taiwan aanvalt. 23 maart worden er in Taiwan verkiezingen gehouden.