VEB wil top Fokker voor rechter horen

ROTTERDAM, 18 MAART. De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) wil de raad van bestuur en financiële functionarissen van Fokker als getuigen voor de rechtbank laten horen.

De VEB wil weten waarom eind vorig jaar met de opbrengst van verkochte leasevliegtuigen bankschulden zijn afgelost.

Volgens VEB-directeur P. de Vries zijn daardoor de obligatiehouders als medeschuldeisers benadeeld en heeft Fokker zich schuldig gemaakt aan overtreding van de leningsvoorwaarden. De Vries beweert dat Fokker eind vorig jaar uit die verkopen vele tientallen miljoenen guldens binnenkreeg. “Onze advocaat is bezig de zaak aan te zwengelen en de verwachting is dat de rechter ons verzoek zal respecteren. Bij de ondergang van Daf heeft een dergelijk getuigenverhoor ook plaatsgevonden”, zegt De Vries.

Het Koreaanse bedrijf Samsung heeft kort na het faillissement van Fokker laten weten alsnog te willen meewerken aan het redden van zo veel mogelijk onderdelen van de Nederlandse vliegtuigbouwer.

De interesse van de Koreanen bleek uit een briefje dat minister Wijers van Economische Zaken vrijdag tijdens de persconferentie door een ambtenaar onder de neus kreeg geschoven. Het briefje werd gefotografeerd door het dagblad Trouw. “Dit riekt naar lijkenpikkerij” had de ambtenaar eronder geschreven.”

Het Tweede Kamerlid J. van Walsem (D66) vindt dat Samsung achter in de rij van gegadigden moet aansluiten als het alleen maar geïnteresseerd is in het overnemen van de levensvatbare delen van Fokker. Maar als Samsung alsnog geïnteresseerd is in een integrale overname, dan moet daarover gepraat kunnen worden, zegt hij over de laatste interesse van het Koreaanse bedrijf.

Naar verluidt hebben ook andere vliegtuigbouwers zoals het Canadese Bombardier en het Zweedse Saab interesse om delen van de Fokker-boedel te kopen. Voor de overname van de levensvatbare onderdelen van de vliegtuigbouwer, voorlopig gebundeld in Fokker Aviation, stonden al meer dan veertig kandidaten in de rij.

D66-kamerlid Van Walsem vindt dat Samsung geen voorkeursbehandeling moet krijgen.

PVDA-woordvoerder Van Gelder zegt nog even af te willen wachten. Vooralsnog is hij echter sceptisch over de plotselinge interesse van Samsung. “De Koreanen wisten wat er aan de hand was. Ik vermoed dat ze uit zijn op de technologie van Fokker en niet op een overname van het hele bedrijf.”

De technologische kennis van Fokker is overigens niet gemakkelijk te bemachtigen. De know-how is door Fokker twee jaar geleden verkocht aan de Rabobank. Het gebruiksrecht werd door de vliegtuigbouwer teruggehuurd. Dat huurrecht is overgegaan naar het net opgerichte Fokker Aviation. De Rabobank kan de kennis wel aan derden verkopen maar heeft daarvoor de toestemming nodig van het Nederlands Instituut voor Vliegtuigontwikkeling en Ruimtevaart (NIVR).