Vakantiehulp stal blanco paspoorten

ROTTERDAM, 18 MAART. Een zeventienjarige jongen uit Apeldoorn die in de zomer als vakantiehulp bij het Apeldoornse papiervernietigingsbedrijf KNP BT werkte, heeft 105 of 106 blanco paspoorten uit het bedrijf weggenomen. De jongen en zijn vader zijn afgelopen zaterdag aangehouden. Zij zitten met drie andere Apeldoornse mannen in hechtenis in verband met de zaak. Dat heeft de Zutphense officier van justitie J. Klunder vandaag meegedeeld.

Van de meegenomen paspoorten zijn veertig exemplaren teruggevonden. Politie en justitie hebben volgens Klunder nog geen idee waar de rest is gebleven. Klunder is er zeker van dat er niet meer paspoorten uit het Apeldoornse bedrijf verdwenen zijn, zegt hij.

Medio februari hield de politie van Apeldoorn twee mannen aan die werden verdacht van een aantal misdrijven. Zij bleken onder meer in het bezit te zijn van achtendertig blanco exemplaren uit een voorraad van een half miljoen paspoorten die vernietigd hadden moeten zijn.

Vorig jaar zijn bij alle gemeenten de resterende voorraden van het oude paspoort opgehaald, het rode zonder plaatjes. De uitgegeven paspoorten van dit type zijn nog wel geldig, maar nieuwe worden niet meer uitgegeven. De gemeenten verstrekken vanaf begin dit jaar alleen nog het nieuwe model paspoort, met plaatjes. Samen met de voorraad 'oude' paspoorten die bij de drukker van het document lag, Sdu in Den Haag, zijn in totaal een half miljoen blanco exemplaren ter vernietiging naar de Apeldoornse vestiging van papierfabriek KNP gebracht.

De vernietiging van de paspoorten stond onder toezicht van ambtenaren van Binnenlandse Zaken. Het papierafval is naar een recyclingbedrijf in Groningen vervoerd. Daar werden twee nog ongeschonden exemplaren onder het afval gevonden. Het recyclingsbedrijf deed aangifte bij de politie die op haar beurt de CRI in kennis stelde. Na de arrestatie van de twee Apeldoornse mannen werd een derde man aangehouden. Hij blijkt als tussenpersoon te zijn opgetreden tussen de mannen en de vader van de vakantiehulp, aldus Klunder. De rijksrecherche begon vorige maand een onderzoek om na te gaan of wellicht meer paspoorten uit de ter vernietiging aangeboden voorraad in het criminele circuit terecht waren gekomen.