Tsjetsjeense leider sluit onderhandelingen met Jeltsins bewind uit

GROZNY, 18 MAART. De Tsjetsjeense leider Dzjochar Doedajev heeft gisteren gezegd niet meer met het bewind van de Russische president Boris Jeltsin te willen onderhandelen.

Doedajev sprak gisteren op een geheime locatie in het zuiden van Tsjetsjenië met een aantal journalisten. De leider van het separatistische bewind zei daarbij te hopen dat Jeltsin de presidentsverkiezingen van 16 juni gaat verliezen. “Alles is beter dan dit criminele regime dat mijn volk uitmoordt”, aldus Doedajev.

Volgens Doedajev heeft praten met Jeltsins bewind geen enkele zin. “Ik ben bereid te praten met wie dan ook in Rusland die in staat is te doen wat hij belooft. Maar op dit moment is er niemand, en Jeltsin komt al helemaal niet in aanmerking.”

De Tsjetsjeense rebellenleider verwees naar recente bombardementsacties van de Russische troepen in Tsjetsjenië. De Russen bombardeerden vorige week het dorp Sernovodsk - daar kwamen 32 burgers om het leven. Gisteren bestookten de Russische troepen het dorp Semasjki voor de derde opeenvolgende dag, daarbij een nieuwe golf van vluchtelingen veroorzakend.

Dergelijke militaire acties tegen burgers geven de Tsjetsjenen het recht “elke actie” tegen de Russen te ondernemen die ze nodig achten, aldus Doedajev. Het recente militaire offensief in de Tsjetsjeense hoofdstad Grozny, waarbij de Tsjetsjenen de Russen drie dagen lang uit het centrum van de stad verdreven, was nog maar “een militaire oefening”, zo zei Doedajev. Hij voegde daaraan toe dat hij spectaculaire militaire acties heeft voorbereid, zoals een aanval op “een belangrijk politiek doel” en een andere op “een militair-industriële installatie”.

Waar het gesprek met de meestgezochte man van Rusland werd gehouden was zelfs de buitenlandse journalisten die het voerden niet duidelijkl. Ze werden in een gesloten vrachtwagen langs een bochtige route naar de plaats van het gesprek gevoerd. (AP)