Thomas wil meer salaris na WK-titels

HAMAR, 18 MAART. Met twee flonkerende gouden medailles op zak weet Annamarie Thomas zeker dat ze volgend jaar een veel hoger salaris van de schaatsbond zal moeten krijgen. Ze voelt zich door haar succes op de WK afstanden in Hamar een stuk sterker voor de besprekingen morgen met de KNSB over haar toekomst als lid van de kernploeg allround.

Gisteren werd de 24-jarige Thomas wereldkampioene op de 1.500 meter, zaterdag won ze goud op de 1.000 meter. Tot ze naar Noorwegen reisde, was de tweede plaats op het EK allround in Heerenveen haar beste prestatie. “Meer dan over geld valt er dinsdag in Heerenveen niet te praten”, zei ze zonder schroom over de besprekingen met de commissie kernploeg. “Er is dit seizoen niet met gelijke munt betaald.”

De situatie bij de dames is gelijk aan die bij de heren. In beide kampen nemen de leden van de kernploegen geen genoegen meer met het jaarlijkse basisbedrag van 18.000 gulden, exclusief premies. Thomas noemt het “best raar” dat ze in Hamar op één zaterdag bijna net zoveel verdiende als ze in een jaar als salaris krijgt van de bond. Ze kreeg voor haar titel onder meer 6.000 dollar uit de kas van de internationale schaatsunie (ISU). “En dat in een paar minuten.” Diezelfde premie won ze gisteren opnieuw met haar tweede titel. Daar komen nog enkele duizenden guldens bij uit de KSNB-prijzenpot.

Als de Nederlandse topschaatsers in koor roepen dat er het afgelopen seizoen sprake is geweest van scheve verhoudingen, wijzen alle neuzen in de richting van Falko Zandstra. Hoewel hij zich niet plaatste voor het EK allround, de WK allround en de WK afstanden, geniet hij tot en met de Olympische Spelen van 1998 in Nagano een jaarinkomen van 40.000 gulden.

Thomas reed in Hamar een vlekkeloos toernooi. Het succes werd zaterdag ingeluid met winst op de 1.000 meter, tot haar eigen verrassing. Ze reed in de vierde rit een “slechte tijd” van 1.21,01, maar niemand bleek in staat haar prestatie te verbeteren. Thomas bleef Christine Witty, wereldkampioene op de sprint, en Emese Hunyady voor. Sandra Zwolle en Christine Aaftink werden vierde en vijfde. “Het ijs was toch zwaar en de lucht is hier erg droog”, zei Thomas over de omstandigheden waaronder niet alleen de 1.000 meter vrouwen maar het gehele WK werd gereden.

Gisteren won Thomas met overmacht de 1.500 meter, haar specialiteit. Ze begon aan de wedstrijd met de gedachte dat het WK voor haar niet meer stuk kon. “Ik had niets meer te verliezen.” Ze versloeg in haar rit de Duitse Pechstein, die zilver zou behalen, en kwam na een perfecte race uit op 2.04,46.

Bondscoach Ab Krook onderstreepte dat de relatie van Thomas met 'schaatsbelg' Bart Veldkamp een gunstige invloed heeft op de prestaties van zijn pupil. “Tot op heden is dat een goeie situatie.” Thomas, dit jaar ook Nederlands kampioene allround en sprint, beaamde dat: “We trainen veel samen, qua techniek heb ik veel van Bart. Ik vind het ook prettig dat hij er altijd is.”

Vrijdag, een dag voordat ze wereldkampioene werd, eindigde Thomas met Tonny de Jong op een gedeelde negende plaats op de 3.000 meter. “Die afstand had ik niet hoeven rijden, maar ik ben blij dat ik dat toch heb gedaan. Daardoor had ik spanning in mijn benen gereden en dat was gunstig voor de 1.000 meter. Ik had geen zin om me op de 3.000 meter voor rot te rijden, omdat ik met de 1.000 en de 1.500 meter mijn favoriete afstanden nog voor me had.”

Carla Zijlstra behaalde op de 5.000 meter zilver achter de Duitse Claudia Pechstein. Sandra Zwolle behaalde op de 1.500 meter brons.