THE ECONOMIST

Het spookgevecht tussen China en Taiwan kan alleen maar worden beslecht door westerse steun aan het eiland, meent The Economist. China moet op zijn plaats worden gezet, vindt het Britse weekblad. De beste oplossing voor het conflict is immers een politieke regeling, maar Taiwan heeft nu duidelijk gemaakt dat het niet onder druk wil onderhandelen en China moet eerst begrijpen dat het minder te verliezen heeft bij praten dan bij schieten. Gelukkig hebben de Verenigde Staten snel en adequaat ingegrepen door een vloot te sturen, maar volgens het blad kunnen Europa en de Aziatische landen niet achterblijven. China moet te verstaan worden gegeven dat het een economische paria zal worden door dit soort militair vertoon. Een politiek van 'appeasement' zal de Chinese neiging onrust te stoken in de regio alleen maar versterken.