Terugkeeroptie voor Elco Brinkman...

Er gloort hoop voor Leendert Cornelis Brinkman. In Den Haag komt binnenkort een heel fatsoenlijke functie vrij. Wat vrijkomt is het burgemeesterschap van Den Haag.

Vorige week werd bekend dat Ad Havermans de belangrijkste kandidaat is voor een vacature bij de Rekenkamer. En Havermans is, net als Brinkman, van het CDA. Weliswaar van katholieke huize, maar een goeie protestant moet ook niet te versmaden zijn.

De functie is Brinkman op het lijf geschreven. De politicus die ooit droomde architect te worden, kan in Den Haag resideren in de hagelwitte creatie van Richard Meier. En torent het nieuwe stadhuis toevallig ook niet uit boven het Binnenhof.

Had de burgemeesterszoon Brinkman tijdens zijn actieve loopbaan als politicus al niet eens hardop gespeculeerd over een burgemeesterschap. Akkoord , dat ging nog om Rotterdam, maar die plek komt voorlopig even niet vrij en is binnen de verdeling van de macht in Nederland nog altijd aan de sociaal-democratie toevertrouwd.

Nee, Den Haag, is Brinkman op het lijf gesneden. Als directeur-generaal binnenlands bestuur moet hij de stad kunnen bevrijden uit de ketenen van de artikel-12 status. Als oud-minister van cultuur kan hij zijn engagement met de kunsten ruimschoots uitleven. En als oud-leider van het CDA moet hij zijn connecties in de wereld van overheidsbestuur en landspolitiek kunnen uitbuiten.

Er is één probleem. Brinkman wil niet. Althans hij zegt niet te willen. In ieder geval, hij zegt nú niet te willen. De voorzitter van het Algemeen Verbond Bouwbedrijf wil het werk dat zijn hand begon, ook afmaken. Sterker nog, hij liet vorige week weten dat hij het bij de bouwwerkgevers “goed naar de zin heeft”. Is dat voor geoefende bestuurders juist niet een signaal dat met betrokkene te praten valt?

    • Kees van der Malen