Stam is Den Haag nu zat

Rene Stam lijkt zijn laatste wedstrijd voor FC Den Haag te hebben gespeeld. De 31-jarige doelman deelde zaterdag het bestuur van de club mee dat hij wil vertrekken. Hij zal binnenkort met onbetaald verlof worden gestuurd.

Stam speelt al twaalf jaar bij de club uit Den Haag. Gisteren zat hij in de gewonnen competitie-wedstrijd tegen RBC (3-0) op de reservebank, Max de Jong nam zijn plaats in het doel over. Ondanks de zege staat Den Haag nog steeds onderaan in de eerste divisie.

Waarom wil je niet meer spelen?

Als je het niet naar je zin hebt, kom je ook niet tot prestaties. Ik heb hier heel goed over nagedacht, ben echt niet over één nacht ijs gegaan, maar bij Den Haag wil ik gewoon niet meer voetballen. Hoe het bestuur de zaak oplost, maakt mij niet uit. Ik heb om ontbinding van mijn contract gevraagd. Juridisch gezien bleek onbetaald verlof de makkelijkste manier. Nou, het staat mij gelijk in wat voor jasje ze het stoppen. We moeten alleen nog overleggen wanneer het onbetaalde verlof ingaat.

Is de sfeer zo verziekt bij de club?

Ja, mede, maar er spelen tal van factoren mee. Het gaat om de hele organisatie. Ik zit hier al twaalf jaar, daarom heb ik veel vergelijkingsmateriaal met vroeger. De instelling is hier niet professioneel meer. Niet zozeer bij de spelers, maar vooral bij het bestuur.

Waarom zat je gisteren toch nog op de bank?

We hebben wat problemen in de personele bezetting. De trainer (Rob Meppelink, red.) vroeg me toch nog beschikbaar te blijven voor de ploeg. Daarin wil k hem steunen.

Hoe reageerden spelers en supporters op je besluit?

Met de spelers praten we wel vaker over de situatie bij FC Den Haag. Er zijn veel jongens die niet lekker in hun vel zitten. Ik heb het nu alleen kenbaar gemaakt. Voor mij is dat wat makkelijker natuurlijk, ik heb er nog werk bij. Bovendien komen veel jongens nog maar net kijken. Supporters heb ik nog niet gesproken, maar ik hoorden ze gisteren wel af en toe mijn naam zingen.

Heb je al nagedacht over je toekomst?

Niet echt. Ik moet nu stap voor stap bekijken wat ik ga doen. Maar voor FC Den Haag keep ik in ieder geval geen wedstrijd meer, dat is duidelijk. Alleen in noodgevallen kan de trainer een beroep op mij doen. Na dit seizoen echt niet meer.