Sri Lanka wereldveroveraar in het cricket; Mick Jagger toeschouwer bij finale in Lahore

ROTTERDAM, 18 MAART. Het is te vergelijken met een wereldkampioenschap voetbal dat door een land als Finland of Turkije wordt gewonnen. Sri Lanka won gisteren in Lahore de finale van het favoriete Australië. Wie dat voor het begin van het WK bij de bookmakers had voorspeld, krijgt nu liefst 66 keer zijn inzet uitgekeerd. Onder de 28.500 toeschouwers die in het Gadaffi-stadion in Lahore de verrassing aanschouwden, bevond zich de zanger van de Rolling Stones, Mick Jagger. “Jullie hebben laten zien dat ook een klein land een wereldveroveraar kan zijn”, was de boodschap van de Sri-Lankese president Kumaratunga aan de spelers.

Voor Sri Lanka is de wereldtitel het grootste sportsucces uit de historie. Het door een slepende burgeroorlog geplaagde eiland in de Indische Oceaan, ten zuiden van India, vierde uitbundig feest. Duizenden mensen gingen na de zege de straat op en staken vuurwerk af. Velen namen meteen een hele week vakantie op. De spelers werden vanochtend in Colombo als een helden ontvangen. Op het vliegveld lag de rode loper uit en de ploeg werd door een massa mensen uitbundig toegejuicht. 'Sri Lanka bedwingen cricket-Mount Everest', was de kop op de voorpagina van de Daily News.

De nieuwe wereldkampioen logenstrafte de afgelopen weken alle logica. Voor dit toernooi had Sri Lanka, pas sinds 1981 testland, 28 WK-wedstrijden gespeeld en er daarvan slechts vier gewonnen. Nu bleef het ongeslagen. Ook stoorde aanvoerder Arjuna Ranatunja zich niet aan het gegeven dat de alle vijf vorige WK-finales waren gewonnen door ploegen die het eerst aan bat gingen. Hij won de toss, maar stuurde toch Australië naar het wicket. “Dat heb ik steeds zo gedaan. Dus waarom nu niet?”, aldus Ranatunja. De zwaarlijvige captain was er als tiener al bij toen Sri Lanka zijn eerste testwedstrijd speelde tegen de Engelsen, de 'uitvinders' van deze tak van sport. Ranatunja sprak na de prijsuitreiking over het mooiste moment van zijn leven. “Ik ben zo blij en trots.”

De kracht van Sri Lanka is de teamgeest en de veelzijdigheid van de spelers. In tegenstelling tot andere landen kunnen bijna alle bowlers ook goed batten. Het bewijs daarvan leverde Aravinda de Silva. De kleine cricketer bemachtigde in het eerste deel van de finale drie wickets en maakte twee vangen. Met het bat was hij later nog beter. Met zijn score van 107 runs had hij een levensgroot aandeel in de zege.

De Silva bedankte zijn ploeggenoten. “De jongens verdienden een mooie overwinning.” Hij zei dat het als ervaren speler zijn plicht was om uit te blinken. “Ik had alles bewaard voor deze dag.” Tweeëntwintig ballen voor het einde van het duel passeerde Sri Lanka het Australische totaal van 241 voor 7. Uitgerekend Arjuna Ranatunja sloeg als partner van De Silva de beslissende vier.

Australië-Sri Lanka was een beladen wedstrijd. De Aziaten speelden in december en januari een toernooi in Australië en werden toen beschuldigd van valsspelerij bij het bowlen. Daarom werd het een vervelende trip. De Aussies waren bang voor wraakacties en weigerden - evenals West-Indië - om in de poule in en tegen Sri Lanka te spelen. Sri Lanka kreeg van beide wedstrijden de punten cadeau en bleef mede daardoor ongeslagen in de voorronde. Maar Ranatunja en zijn mannen bewezen vervolgens dat ze ook echt konden winnen. Leermeester Engeland werd in de kwartfinale verslagen, de trotse WK-organisator India in de halve finale.

In de eindstrijd trof Sri Lanka alsnog de grote vijand Australië. Er deden zich geen incidenten voor. “We zijn gewend dat ze op het veld tegen ons praten. Al zet je tien scheidsrechters neer, dat verandert toch niet”, had captain Ranatunja vooraf gezegd. Hij constateerde na afloop dat de Aussies zich sportieve verliezers hadden getoond. “We zijn door een betere ploeg verslagen. We hebben slecht gespeeld, héél slecht”, zei verliezend aanvoerder Mark Taylor, topscorer van zijn team met 74 runs.