Sparklehorse

Sparklehorse. Vivadixiesubmarinetransmission (EMI 32816)

Sparklehorse is het project van zanger/gitarist Mark Linkous uit West Virginia, Amerika. Voor de nummers van zijn debuut-cd Vivadixiesubmarinetransmission werkte Linkous samen met wisselende muzikanten. Toch hebben alle songs een duidelijke Sparklehorse-sfeer, en die is wijfelend, zelfs bijna voorzichtig.

Linkous' nummers lijken nog niet af. Met zijn stem die slechts op half volume zingt, als om de slapenden niet te storen, zoekt hij zich een weg door de mogelijkheden om uitdrukking te geven aan zijn absurd gedachtengoed. Linkous zingt over de 'Most beautiful widow in town' en over de omzwervingen van een gouden knikker. In zijn thema's en zijn omzichtige stemgeluid doet Linkous denken aan Will Oldham van The Palace Brothers. Met hem heeft hij ook zijn liefde voor paarden gemeen: 'A horse, a horse, my kingdom for a horse', kermt Linkous in het openingsnummer.

Net zo aantrekkelijk als de teksten is Linkous muzikale stijl. Alsof hij met gitaar bas en drums opnieuw het wiel uitvindt, zo zoekt hij naar de grootste effect van het kleinste gebaar. En juist op het moment dat die subtiele aanpak zou kunnen gaan ergeren, pakt hij uit met een kort naar krachtig, opgewekt doorraggend lied, als Rainmaker of Hammering The Cramps.

    • Hester Carvalho