'Slowmans' wil meer dan goed pushen

WASSENAAR, 18 MAART. Teamgenoten roemen zijn slagkracht en souplesse, tegenstanders vervloeken zijn precisie en raffinement. Bram Lomans blijft nuchter onder de lofuitingen. “Die geluiden over mijn strafcorner zijn natuurlijk allemaal leuk en aardig, maar belangrijker is dat ik als hockeyer vooruitgang boek. Want hockeyend kom ik nog veel te kort”, zegt de specialist van HGC. Veel reden om zichzelf op de borst te slaan had Lomans gisteren ook niet. De 20-jarige Brabander, begin dit seizoen overgekomen van degradant Push uit Breda, kwam met zijn befaamde sleeppush niet tot scoren in de topper tegen koploper Amsterdam (1-1). Voor eigen publiek mocht de linksback vier keer aanleggen vanaf de cirkelrand, maar evenzoveel keer zag hij zijn uithalen gekeerd worden door de defensie van de landskampioen. “Als de eerste corner raak is, volgt de rest vanzelf. Misschien was het toch de vermoeidheid van gisteren die nog in mijn benen zat.”

Zaterdag bracht Lomans tegen Tilburg (2-2) zijn seizoentotaal op twintig. Met dat aantal is hij na zeventien duels topscorer van de hoofdklasse. Erkende schutters als Amsterdammer Taco van den Honert, met zeventien doelpunten tweede op de ranglijst, en Bosschenaar Cas Wolbert (veertien) leggen het voorlopig af bij de scoringsdrift van de twee meter lange verdediger. “Sinds de winterstop heb ik het gevoel te pakken. Dat gevoel van: elke corner is raak.” Een verklaring voor zijn doelpuntloze optreden tegen de titelhouder was na afloop snel gevonden. “Zij zijn natuurlijk ook niet blind. Zij lezen ook de kranten. Die Peters rende vandaag bijvoorbeeld als een gek uit de goal bij mijn corners. Door zijn snelheid kreeg ik weinig kans.”

Twee jaar geleden bracht Antoine Siepmann hem de eerste beginselen bij van de kunst van de strafcorner. Onder leiding van zijn toenmalige coach bij Push oefende de MBO-student gedurende het zomerreces eindeloos vaak op de vaardigheid vanaf vijftien meter. “Toon had wat video's van de corner van Taco. Die beelden hebben we uitvoerig bekeken en bestudeerd.” De soepele bewegingen van Van den Honert vormden het uitgangspunt, maar Lomans' push kreeg al snel een eigen karakter. “Omdat ik zo lang ben, heb ik een lange reach. Daarom kan ik die bal als die van m'n stick afroetscht een enorme zwiep geven.” Het lengte-voordeel is tegelijkertijd een nadeel. “Want ik moet heel diep door de knieën en bijna met m'n neus over de grond schuiven. Dat kost super-veel moeite. Mijn spieren zijn daar nog niet helemaal tegen bestand.”

Het resultaat mag er niettemin zijn, vindt collega-specialist Van den Honert. “Bram pusht harder dan ik. Misschien dat ik wat scherper schiet”, aldus de aanvaller die gisteren evenmin succesvol was vanaf de cirkelrand. Volmaakt is de corner nog niet, oordeelt Lomans. “Het gaat sinds de winterstop beter dan daarvoor, maar het is zaak dat ik er steeds meer schijn inleg.”

HGC vaart dit seizoen wel bij de trefzekere jeugdinternational. Na het afscheid van Gijs Weterings ontbrak het de afgelopen drie seizoenen aan een afmaker bij de club uit Wassenaar. “HGC is niet alleen Lomans. Maar eerlijk is eerlijk: als we Bram niet hadden, stonden we nu misschien een paar plaatsen lager”, zegt routinier Marc Delissen, gisteren met een gebroken rechterduim bankzitter.

Lomans lijkt de aangewezen opvolger van Van den Honert (29 jaar) of Floris Jan Bovelander (30) bij het Nederlands team. Beiden overwegen om na de Olympische Spelen een punt achter hun interlandloopbaan te zetten. Zinspelen op die mogelijkheid laat Lomans liever aan anderen over. “Voorlopig richt ik mij op Jong Oranje en het komende EK in Denemarken.” Vorig jaar deed bondscoach Roelant Oltmans in de voorbereiding op het EK in Dublin bij absentie van Van den Honert en Bovelander een beroep op de slungel uit Breda. Het experiment resulteerde in twee interlands. “Ik moest op m'n tenen lopen om bij te blijven. Net zoals dit seizoen bij HGC werd het me toen duidelijk dat ik nog veel te verbeteren heb.”

De MBO-student wil voorkomen dat hij, zoals hij het zelf uitdrukt, de boeken ingaat als “die boer die zo goed kan pushen”. Maar zover zal het absoluut niet komen, denkt HGC-coach Maurits Hendriks. “Bram is een topsporter die investeert. Iemand die ik eerder moet afremmen dan moet aanmoedigen.” Lomans' bijnaam Slowmans doet dan ook vreemd aan, erkent Hendriks. “Want Bram bruist.”

    • Mark Hoogstad